FOLLOW US: facebook twitter

Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 30-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Του Δημήτρη Τερζή

Το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο ● Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις δυνάμεις του κόμματος να εργαστούν συντεταγμένα μέσα από συλλογικές διαδικασίες και «όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις» ● Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας ως «στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής, κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος ● Με φυσική παρουσία το Συνέδριο όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Τρεις ειδήσεις έβγαλε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που συνεδρίασε χτες ώστε τα στελέχη να παρουσιάσουν το πρόγραμμα που συνέταξαν με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Είδηση πρώτη: το συνέδριο θα γίνει με φυσική παρουσία -όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- και όχι ψηφιακά. Είδηση δεύτερη: το μήνυμα Τσίπρα προς όλες τις τάσεις να εντάξουν τον λόγο τους στις συλλογικές διαδικασίες.

Είδηση τρίτη και πιο βασική: η απόφαση για κινηματική δραστηριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονο άνοιγμά του σε προοδευτικούς πολίτες, κινήματα και συλλογικότητες. Το Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας και την έναρξη των επικείμενων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας i-syriza και με ορίζοντα το συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να γίνουν θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των θέσεων. Ειδικότερα, πρότεινε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία με έμφαση στην προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στην κρίση, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος «με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης», για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για την προάσπιση της δημοκρατίας και τον ρόλο των ΜΜΕ και, τέλος, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης «με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους».

Ο πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εμβάθυνση της στρατηγικής του κόμματος στην επιλογή της διεύρυνσης της Προοδευτικής Συμμαχίας, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, έδωσε και το στίγμα που οφείλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής, λέγοντας πως «παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε την Προοδευτική Συμμαχία», φέρνοντας ως παράδειγμα τους χώρους εργασίας, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τη νεολαία (με έμφαση στα Πανεπιστήμια), στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στους χώρους του πολιτισμού και της διανόησης.

Τέλος στην εσωστρέφεια

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, ζήτησε από όλες τις δυνάμεις του κόμματος να εργαστούν «συντεταγμένα για τη διεξαγωγή του διαλόγου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις», όπως επίσης και όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και «όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις».

Προφανώς αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως το επόμενο διάστημα οφείλουν να σταματήσουν ενέργειες τύπου «πανελλαδικές ψηφιακές διασκέψεις» των διάφορων τάσεων του κόμματος και όλη η συζήτηση να διεξαχθεί μέσω των οργάνων. Είναι επίσης προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «μαζέψει» την έξωθεν εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και να την παρουσιάσει σαν ένα κόμμα ενιαίο, όπου προέχει ο διάλογος όλων των απόψεων μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι ως ένα κόμμα κατακερματισμένο και βυθισμένο στην εσωστρέφεια. Ενδιαφέρον θα έχει η όποια απάντηση εκ μέρους των τάσεων σε αυτό το κάλεσμα του προέδρου.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως παρουσιάστηκε χθες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου», καθώς προκρίνει τη μείωση των ανισοτήτων όπως αυτές έχουν σχηματιστεί σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, ιδιαίτερα από την πανδημία και μετά.

Εμφαση δίνεται στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης όπως επίσης και στη διαμόρφωση ενός νέου, ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στον τομέα της Εργασίας με σειρά ρυθμίσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και με ολοκληρωμένα προγράμματα εργασίας για τους νέους. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ένα δημόσιο, υποχρεωτικό και καθολικό σύστημα συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα που θα υπηρετεί την διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στον τομέα της εκπαίδευσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατάργηση της εξίσωσης των επαγγελματικών προσόντων των απόφοιτων κολεγίων με εκείνα των απόφοιτων δημόσιων πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μέτρα για τον πολιτισμό και την ενίσχυση των εκπροσώπων του, αλλά κυρίως, ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην οικονομία με τον τίτλο «Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία» και που στοχεύει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με επίσης δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

*Ο Δημήτρης Τερζής είναι δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και κατάγεται από το Κατάκολο

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος