FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη η προσβολή στο πορτοκάλι

Ημερομηνία: 14-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

portokalies

Ψεκασμοί εσπεριδοειδών για καταπολέμηση του αλευρώδη συνιστά η Δ/νση Αγροτικής ανάπτυξης Ηλείας στις περιοχές Βουνάργου- Ξυλοκέρας, Σαλμώνης και Βαβράσαινας

Μετά την τελευταία συλλογή δειγμάτων εσπεριδοειδών (04/07/2016) και την εξέτασή τους από το Εργαστήριο Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων, η Δ.νση Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει ότι σε  όλα τα δείγματα παρατηρήθηκαν αυγά του διαλευρώδη (Dialeurodes citri), κυρίως στα πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα της νέας βλάστησης, αλλού. Γι αυτό έδωσαν και τις παρακάτω οδηγίες στους πορτοκαλοπαραγωγούς:

  1. Στα δείγματα της ευρύτερης περιοχής Βουνάργου – Ξυλοκέρας απαιτείται ένας επαναληπτικός ψεκασμός.

Στις ανωτέρω περιοχές κρίνεται σκόπιμο οι παραγωγοί να επισκέπτονται τακτικά τους εσπεριδοειδώνες τους και παρακολουθώντας τους πληθυσμούς των εντόμων να αποφασίζουν για την έναρξη των ψεκασμών.

  1. Στα δείγματα της ευρύτερης περιοχής Σαλμώνης – Βαρβάσαινας άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ψεκασμός καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό ζωντανών αυγών στα πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα της νέας βλάστησης.

Γενικά συνιστώνται ψεκασμοί με εγκεκριμένα  εντομοκτόνα* την περίοδο που παρατηρείται το μέγιστο της εμφάνισης των νεαρών νυμφικών σταδίων.

Λόγω των πυκνών πληθυσμών που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει συλλογική καταπολέμηση των αλευρωδών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Επίσης συστήνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά και χημικά μέτρα:

  1. Καλλιεργητικά μέτρα:
  • Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και φωτισμός των δέντρων.
  • Περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις, για τον περιορισμό της ζωηρής βλάστησης των δέντρων και τη μείωση της υγρασίας.
  1. Χημική αντιμετώπιση:
  • Στα νεαρά νυμφικά στάδια που είναι και το ευαίσθητο στάδιο στην καταπολέμησή τους, να γίνεται χρήση εγκεκριμένων εκλεκτικών εντομοκτόνων*, σε συνδυασμό με θερινούς πολτούς και άλατα καλίου λιπαρών οξέων (εντομοκτόνα σαπούνια).
  • Επειδή οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων να γίνεται καλή διαβροχή του φυλλώματος, σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις και τις οδηγίες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος. Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες της ετικέτας για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
  • Τέλος η Δ/ντρια της Κτηνιατρικής γνωστοποιεί στους πορτοκαλοπαραγωγούς ποια είναι τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα στα εσπεριδοειδή για την καταπολέμηση της ασθένειας.

*ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Δραστική ουσία Διαλευρώδης Εριώδης

 Αλευρώδης

Deltamethrin Χ Χ
Fatty acid potassium salt   Χ
Imidacloprid   Χ
Paraffin oil (CAS 64742-46-7) Χ Χ
Paraffin oil (CAS 8042-47-5) Χ Χ
Paraffin oil (CAS 97862-82-3) Χ Χ
Spirotetramat   Χ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος