FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη η ζήτηση για την φράουλα της Ηλείας

Ημερομηνία: 01-04-2021 | Συντάκτης:
Ρεκόρ εικοσαετίας για τις τιμές στο προϊόν – πάνω 30% και οι εξαγωγές

Ρεκόρ εικοσαετίας  παρατηρείται αυτήν την περίοδο για τις τιμές στη φράουλα, ενώ αυξημένες  πάνω από  30% είναι και οι εξαγωγές. Το φαινόμενο αποδίδεται στην στροφή της Ελλάδας σε ποικιλίες προτιμητέες από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες τελευταία, αλλά και σε υστέρηση της παραγωγής στην Ισπανία.

Χαράς ευαγγέλια  λοιπόν για τους φραουλοπαραγωγούς της χώρας μας και φέτος, καθώς έπειτα από το περσινό ρεκόρ εξαγωγών, το θετικό μομέντουμ, φαίνεται ξεκάθαρα πως όχι μόνον διατηρείται, αλλά και ενδυναμώνεται.

Με αυτά τα δεδομένα, από 2,40 έως 3 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές στην χονδρική αυτή την περίοδο για την ντόπια φράουλα και η τιμή παραμένει σταθερά υψηλή, παρά το γεγονός μάλιστα ότι αυτή την εποχή πέφτει στην αγορά και η περισσότερη ποσότητα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Αγροκτήματος Βιρτζίνια, από την περιοχή Αχαΐας – Ηλείας, η φράουλα πάει εξαιρετικά, η ζήτηση είναι μεγάλη, τόσο για την Camarossa που διατίθεται κυρίως στην εσωτερική αγορά, όσο κυρίως για τις υπόλοιπες ποικιλίες, όπως για παράδειγμα η Victory. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά φέτος στην φράουλα είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών, από άποψη ζήτησης και τιμών, παρά τον κορονοϊό, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την ΕΕ και τα Βαλκάνια για Ελληνικό προϊόν, λόγω και της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία. Όμως ο ίδιος λέει πως η Ελληνική φράουλα υπερέχει και σε θέμα ποιότητας.

Τις ασφαλώς θετικές αυτές εξελίξεις για το προϊόν, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, τονίζοντας μας, ότι μετά το περσινό ρεκόρ στις εξαγωγές Ελληνικής φράουλας, φέτος οι εξαγωγές εμφανίζουν 30% αύξηση αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2020.

Όπως εκτιμά ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ στις εξαγωγές φράουλας, γεγονός που οφείλεται στη στροφή που έκανε τα τελευταία έτη η Ελλάδα, στην παραγωγή ποικιλιών φράουλας, που ζητούν οι αγορές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με τις ικανές εξαγωγές που γίνονται και προς την Ανατολική ΕΕ (κυρίως η ποικιλία Camarossa).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος