FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλες ζημιές σε περιουσίες από τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε τα δυτικά του Πύργου – «Τα πήρε όλα και τα σήκωσε…!»

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

Καταστροφές σε περιουσίες, άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε το βράδυ της Κυριακής τα δυτικά της πόλης του Πύργου ξεκινώντας ουσιαστικά από την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Παρασκευής (Σπιάντζας), περνώντας από το Κατσικάρι, τις Εργατικές Κατοικίες στην Κατακόλου και το ΚΤΕΛ Πύργου. Από καθαρή τύχη, δεν υπήρξε τραυματισμός από τα «ιπτάμενα» ελενίτ και αντικείμενα που κατέληξαν σε δρόμους, σκεπές και αυλές…

Με το πρώτο φως της μέρας οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ, σε εξωτερικές κυρίως κατασκευές, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οικίες, επιχειρήσεις και κοινόχρηστους χώρους καθώς από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ξεριζώθηκαν ελιές, πλατάνια και μουριές, ογκώδης κλούβες ζώων, περιφράξεις κτημάτων ενώ δεκάδες οικόσιτα αγνοούνται!

Για περισσότερες από τρεις ώρες, περιοχές στο Κατσικάρι, έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς καλώδια της ΔΕΗ κόπηκαν ενώ αναγκαία κρίθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνση δέντρων και ελενίτ που είχε παρασύρει ο ανεμοστρόβιλος δεκάδες μέτρα μακριά, είτε στη μέση δρόμων είτε ακόμα και πάνω σε σπίτια.

«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο! Η ζημιά είναι τεράστια!» δήλωσε χθες το πρωί ο Δημήτρης Αντωνόπουλος για το κτήμα του γιού του, το οποίο χτυπήθηκε ολοσχερώς από τον ανεμοστρόβιλο στο Κατσικάρι. «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Ξεριζώθηκε ακόμα και μια μουριά ενώ ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε ένα τεράστιο και ασήκωτο κλουβί που είχαμε για τα κυνηγόσκυλα, κοτέτσια μαζί με τις κότες εξαφανίστηκαν, η σκεπή από ελενίτ αλλά και η παιδική χαρά με ένα μεγάλο τραμπολίνο, κούνιες και τσουλήθρα που είχαμε για να παίζουν τα παιδιά. Ολική καταστροφή» τόνισε και πρόσθεσε πως για όλα αυτά είχαν δαπανηθεί πολλά χρήματα και είχαν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Ίδια εικόνα στην ευρύτερη περιοχή με τις ζημιές από τα σημεία που χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος να είναι πολλές. Στις Εργατικές Κατοικίες στην Κατακόλου, στο κτίριο που στεγάζει το 10 Νηπιαγωγείο αλλά και το Σύλλογο Κρητικών, τζάμια έσπασαν ενώ αποκολλήθηκαν και σοφάδες. Στο σημείο, έσπευσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία και περιπολικό της ΕΛΑΣ αποκλείοντας με κορδέλες το σημείο. Παρεμβάσεις έγιναν σε πολλά ακόμα σημεία τόσο από την Πολιτική Προστασία όσο και από την Πυροσβεστική.

Μεγάλες όμως ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν- όπως δημοσιεύσαμε στο χθεσινό μας φύλλο- στο υπόστεγο του ΚΤΕΛ στην οδό Ερυθρού Σταυρού, όπου αποκολλήθηκε η οροφή και κομμάτια ελενίτ προσγειώθηκαν στη οδό Πατρών όπου από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί πεζών ή οδηγών διερχόμενων αυτοκινήτων.

Στοχευμένες παρεμβάσεις των Δημοτικών Υπηρεσιών

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου με ενέργειες σε πολλά σημεία για αποκαταστάσεις προβλημάτων αλλά και προληπτικές ενέργειες, που συνολικά αποσκοπούσαν στην προστασία των δημοτών και των περιουσιών τους. Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν κι η μεταφορά ηλικιωμένου που ζει μόνος, στο νοσοκομείο αφού λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης (μιας και μεταλλικά τμήματα που αποκολλήθηκαν από τη στέγη των ΚΤΕΛ, έκοψαν καλώδια ηλεκτρισμού προκαλώντας διακοπή ρεύματος), δεν είχε την παροχή οξυγόνου που χρειαζόταν από το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί. Ενώ οικογένεια μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο, καθώς το σπίτι της υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο. Στα σημεία βρέθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δίνοντας σχετικές κατευθύνσεις.

Τη δική της συμβολή έδωσε και η Δημοτική Αστυνομία με ανάλογες επεμβάσεις της αρμοδιότητας της. Τέλος, να σημειωθεί ότι απαραίτητες κινήσεις για την αποκατάσταση ζημιών και προβλημάτων, συνεχίστηκαν και το πρωί της Δευτέρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος