FOLLOW US: facebook twitter

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο…

Ημερομηνία: 22-08-2022 | Συντάκτης:

Τα γκρουπ τρίτης ηλικίας αναμένουν οι ξενοδόχοι της Αρχ. Ολυμπίας για να ανακάμψει η τουριστική κίνηση 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ικανοποιητική πληρότητα κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Αρχαίας Ολυμπίας το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο οι περισσότεροι επαγγελματίες στρέφουν πλέον την προσοχή τους στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία επισκέπτονται την περιοχή οργανωμένα γκρουπ τουριστών από το εξωτερικό, κατά κανόνα τρίτης ηλικίας.

Οι κρατήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο στα χρόνια της πανδημίας, καθώς έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον για επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, η περίοδος αιχμής διήρκεσε περίπου 40 ημέρες, από τις 15 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, τόσο με εγχώριο τουρισμό όσο και εισερχόμενο. Ωστόσο, εξήγησε πως δεν αρκεί μια περίοδος ενός μήνα για να καλύψει τα αυξημένα έξοδα των επαγγελματιών και πολύ περισσότερο να αφήσει εισόδημα αξιοπρεπές.

«Μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε πολύ καλή πληρότητα, αλλά καταλαβαίνετε πως ένας μήνας δεν σώζει την κατάσταση. Χάσαμε τα σχολικά γκρουπ από το εξωτερικό την άνοιξη λόγω του πολέμου και τώρα είμαστε εν αναμονή του φθινοπώρου και των οργανωμένων εκδρομών του εξωτερικού, κυρίως από Ευρώπη (Γαλλία, Ολλανδία, κ.ά.). Μέχρι στιγμής ο Σεπτέμβριος είναι ενθαρρυντικός, γιατί έχουμε κρατήσεις, οπότε ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό για όλο τον μήνα και να επεκταθεί και τον Οκτώβριο. Το σίγουρο είναι ότι στην περιοχή μας, αν δεν υπάρχει φθινόπωρο με τουρισμό, θα είναι πάλι μια χρονιά δύσκολη τον χειμώνα», ανέφερε και πρόσθεσε πως το κόστος λειτουργίας παραμένει πολύ υψηλό και δεν επιτρέπει περιθώρια κέρδους.

«Το κόστος παραμένει υψηλό και στην ενέργεια και στα προϊόντα. Για αυτό λέω ότι στο λογαριασμό στο τέλος θα μας μείνει μόνο η χαρά ότι είχαμε πελάτες και δεν εήμασταν άδεια. Αν σκεφτούμε ότι ο πληθωρισμός είναι 12-13% και οι τιμές δεν ανέβηκαν πάνω από 10%, ουσιαστικά δεν καλύψαμε τις αυξήσεις. Ελπίζουμε πως θα επαληθευτεί η ενθαρρυντική εικόνα για τον Σεπτέμβριο, αν και δεν είμαστε όπως πριν από την πανδημία. Απλώς εμφανίζονται γκρουπάκια τρίτης ηλικίας που δεν έρχονταν μετά την πανδημία. Πιστεύω πως θα είναι δύσκολος χειμώνας και ότι το 2023 θα είναι η χρονιά επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος