FOLLOW US: facebook twitter

Με την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ συναντήθηκαν μέλη της ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ: Κοινός στόχος η βιωσιμότητα και η προστασία των εργαζομένων

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:
-Τι ανέφερε ο υπεύθυνος του  ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης

Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και η μονιμοποίηση των εργαζομένων τους ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ την περασμένη εβδομάδα.

Παρών στη συνάντηση ήταν και το μέλος της ΠΑΣΕΚΔΑΠ και υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εφόσον τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, αποτελέσουν μόνιμες δομές των δήμων, θα ικανοποιηθεί και το πάγιο αίτημά τους για την αναγνώριση των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου». Παράλληλα, ανέφερε πως οι κοινές  θέσεις του ΠΑΣΕΚΔΑΠ και της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως έχουν αποτυπωθεί από το 2018 έως και σήμερα σε ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ., κάνουν λόγο για μόνιμες δομές στους δήμους, για σταθερή κρατική χρηματοδότηση των δομών με κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους και μόνιμες θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

Ομηρία ή ανεργία» για τους εργαζόμενους στα δημοτικά ΚΔΑΠ: Τι επισημαίνει ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάν. Μπιτζούνης | Εφημερίδα Πρωινή

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αλλάζει τα δεδομένα

Ειδική αναφορά στο θέμα των συμβάσεων εργασίας έκανε ο γγ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους και τη διερεύνηση της δυνατότητας εάν μπορεί να αποτελέσει τη νομική βάση για τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ σε αορίστου χρόνου που αποτελεί και αίτημα των εργαζομένων.

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η δικηγόρος της Κ.Ε.Δ.Ε., με ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε ότι «το κρίσιμο και θετικά αξιοποιήσιμο για τους εργαζόμενους σημείο είναι ότι η έννοια “διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου” καλύπτει και την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στο τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έλαβε χώρα δυνάμει ρητών εθνικών διατάξεων και παρά τη μη τήρηση του έγγραφου τύπου που προβλέπεται κατ’ αρχήν για τη σύναψη των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας.

Από την πλευρά των νομικών του ΠΑΣΕΚΔΑΠ κατατέθηκε πρόταση για τη διασφάλιση της εργασιακής θέσης των εργαζομένων με τη σύνταξη νομοθετικής πρότασης για την έκδοση προκήρυξης ανάλογης με την προκήρυξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», πρόταση με την οποία συμφώνησε και η δικηγόρος της ΚΕΔΕ Ντορέτα Αλεξίου, αναφέροντας ότι «υπάρχει και η δικαστική προσφυγή και η πρόσφατη απόφαση αποτελεί ισχυρό έρεισμα για τη μονιμοποίησή τους».

O πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι στόχος είναι να κατοχυρωθεί η συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων αυτών δομών και να επιλυθεί το εργασιακό πρόβλημα των εργαζομένων με την τακτοποίηση του θέματος. Στο πλαίσιο, αυτό προγραμματίζονται ήδη οι πρώτες συναντήσεις με τον υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπλ. Υπουργό Στέλιο Πέτσα, και προγραμματίζονται οι επόμενες, ενώ σε επόμενη φάση, και εφόσον δεν διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των δομών αυτών, θα υπάρξει τριμερής συνάντηση και με τα άλλα δύο συναρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Παιδείας.

«Εάν δεν διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ σε δημόσια σχολικά κτίρια υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλές δομές δεδομένου ότι η εύρεση και η ενοικίαση κτιρίων είναι πολύ δύσκολη και ως προς την εύρεση χώρων αλλά και ως προς την κάλυψη από τους δήμους του κόστους των μισθωμάτων», τόνισε οκ.Δανιηλίδης, με την πρόταση του οποίου συμφώνησαν και οι εργαζόμενοι και ο νομικός σύμβουλός τους επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να έχει αποσταλεί στην Κ.Ε.Δ.Ε. το προσχέδιο της Κ.Υ.Α. στην οποία θα περιλαμβάνονται αναλυτικοί όροι για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια αλλά και θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος