FOLLOW US: facebook twitter

Με ταχύ ρυθμό η αντιπυρική προετοιμασία – Με πέντε εναέρια μέσα και φέτος η Ηλεία

Ημερομηνία: 19-04-2021 | Συντάκτης:
-Περίπου 50 στρέμματα κάηκαν στο Γούμερο, εξετάζεται το ενδεχόμενο εκούσιου εμπρησμού

Με γοργό ρυθμό προετοιμάζονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με στόχο να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες, αλλά και να προστατευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος, στις αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών και έτσι θα ενισχυθεί το Σώμα με επιπλέον προσωπικό. Παράλληλα, αναμένονται εντός του ερχόμενου μήνα και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία θα είναι πέντε όπως και πέρυσι.

«Θα έχουμε τα ίδια εναέρια μέσα που είχαμε και πέρυσι, δηλαδή τα δύο PZL, που είχαν έρθει από την Τρίπολη και μας βοήθησαν πάρα πολύ και έλειπαν από την Ηλεία αρκετά χρόνια, τα δύο Canadair και το ελικόπτερο Έρικσον. Συνήθως έρχονται μέσα στον Μάιο. Δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά 1η Μαΐου και διαρκεί ως το τέλος Οκτωβρίου, θέλω να πω στους πολίτες της Ηλείας να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην καίνε υπολείμματα κοντά σε δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να έχει αέρα και να προκληθεί πυρκαγιά κοντά σε δασική έκταση. Από 1η Μαΐου δεν επιτρέπεται κανένα άναμμα», τόνισε ο κ. ΣΟλδάτος και πρόσθεσε ότι φέτος θα ανοίξουν νωρίτερα τα εποχικά φυλάκια στην Ανδρίτσαινα και στη Δίβρη.

«Σε γενικές γραμμές είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τον μηχανοκίνητο στόλο μας. ‘Εχουμε κάνει τις συντηρήσεις των οχημάτων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το 2021 έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Από σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία για τους εποχικούς που θα πάρουμε. Πιστεύω ότι αρχές Μαΐου θα τους έχουμε στη δύναμη μας. Τα δύο εποχικά κλιμάκια σε Ανδρίτσαινα και Λαμπεία θα ξεκινήσουν από την 1η Μάη φέτος. Πέρυσι ξεκίνησαν Ιούλιο μέχρι να βγουν τα ΦΕΚ, φέτος θα ξεκινήσουν πιο νωρίς. Στη σύσκεψη στην Πάτρα επικεντρωθήκαμε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του νομού και της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε ένας νομός με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών, ο υπουργός και ο αρχηγός του Σώματος γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση», δήλωσε στην Πρωινή ο διοικητής των ΠΥ Ηλείας.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Γούμερο την περασμένη εβδομάδα, κάηκαν συνολικά 50 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ τα αίτια παραμένουν υπό διερεύνηση από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει αμέλεια, αφού δεν βρέθηκε σημείο καύσης γεωργικών υπολειμμάτων και εξετάζεται ως πιθανότερη εκδοχή ο εκούσιος εμπρησμός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος