FOLLOW US: facebook twitter

Με self test η πρώτη μέρα για Δημοτικά και Γυμνάσια – Ξεκίνησε η διάθεση τους από τα φαρμακεία

Ημερομηνία: 07-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
rapid-test

Με μάσκα και δύο self-test την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται την Κυριακή και Τετάρτη θα πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν, διά ζώσης, τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Τα σχολεία ανοίγουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με το… «σύστημα» που θα ακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι παραπλήσιο με τα όσα γίνονται ήδη στα Λύκεια, τα όποια είχαν ανοίξει πριν το Πάσχα.

To self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:

  • τους μαθητές/τριες
  • τους εκπαιδευτικούς
  • τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
  • τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.

Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

Τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ (π.χ. αλλοδαποί πολίτες) ή συναντά δυσκολία στο να εντοπίσει τον ΑΜΚΑ του στο σύστημα;

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή συναντά δυσκολία στον εντοπισμό των συγκεκριμένων αριθμών, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5, θα διατίθενται:

– από τα φαρμακεία μέχρι και το Σάββατο 8/5, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

-Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

– Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τεστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Σχολική κάρτα: Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το αποτέλεσμα είναι “μη έγκυρο” ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα:

https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος