FOLLOW US: facebook twitter

Εντός εκτός κι επί τα αυτά: Με ρυθμούς χελώνας η «επιχείρηση Ελευθερία»

Ημερομηνία: 25-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Οι κακεντρεχείς θα μπορούσαν να πουν ότι τα δάκρυα του Βασίλη Κικιλιαγια τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ενδεχομένως να ήταν δάκρυα για το σχέδιο εμβολιασμού που… χάσαμε. Γιατί ποιος θα ξεχάσει την πρώτη παρουσίαση του μεγαλεπήβολου σχεδίου «Ελευθερία» για το πώς θα γίνει η διαδικασία;

Πρώτα βλέπαμε το εργοστάσιο παραγωγής, μετά ένα βελάκι έδειχνε τις κεντρικές αποθήκες, μετά ένα βελάκι τα εμβολιαστικά κέντρα και στο τέλος μία γυναίκα να λαμβάνει το εμβόλιο. Σήμερα το προβληματικό σημείο στο συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα είναι ότι τα πολυδιαφημισμένα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Υγείας και δεν κατάφεραν να στελεχωθούν, οπότε και η διαδικασία αυτή μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία.

Και ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα προχωρά με ρυθμούς χελώνας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδεχομένως τον Μάιο να μπορέσουμε να «ξεφορτωθούμε» τα μέτρα προστασίας, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί μια ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η διαδικασία δεν… τρέχει, αλλά ενόψει και της τουριστικής σεζόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εισηγηθεί την «ενεργοποίηση» της Κομισιόν για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη έγκριση και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στον οποίο έχει ήδη καταθέσει αίτημα η AstraZeneca.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την καινοτομία του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο λαμβάνει καθένας και καθεμία που κάνει το εμβόλιο.

Βέβαια, ευτυχώς για την Ευρώπη, αυτή είναι η μόνη καινοτομία που… εξάγουμε. Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή άρση του lockdown, το clickaway μας αποχαιρέτισε μετά το τέλος των γιορτών, ενώ όλο το διαφημισμένο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το click in shop δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί ποτέ, διότι απλώς τελικά άνοιξε υπό άλλες προϋποθέσεις το λιανεμπόριο.

Και μπορεί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος να δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα ή την άρση τους θα γίνονται κάθε Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα κάνει τη σχετική εισήγηση, ωστόσο οι πολίτες δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς κάθε συνέντευξη κυβερνητικού στελέχους συνοδεύεται από «ανακοινώσεις».

Πρωταγωνιστής όλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Το τελευταίο του κατόρθωμα  η προαναγγελία για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, που συνεπάγεται και την άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό, με τον πρωθυπουργό να το διαψεύδει από το βήμα της Βουλής, λέγοντας, εμμέσως, ότι τόσο τα χιονοδρομικά όσο και η εστίαση μπορούν να περιμένουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα είναι φυσικά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, αδειάζοντας τον υπουργό του, ο οποίος για μία ακόμα φορά έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των socialmedia,

Έτσι, λοιπόν, με βήματα μπρος πίσω, με παραφωνίες και με ευχολόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα.

Παρά τις προσπάθειες για σταδιακή άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων είναι εμφανές ότι το Μαξίμου είναι πολύ επιφυλακτικό στο να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση της καραντίνας, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε νέο καταστροφικό κύμα της πανδημίας. Ενώ, ταυτόχρονα, παρατηρούνται και σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό εμβολιών με αποτέλεσμα το πρόγραμμα του εμβολιασμού να πηγαίνει πίσω και ουδείς να είναι βέβαιος για το πότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να επαναφέρουν το αφήγημα της επάρκειας σε εμβόλια και του ολοκληρωμένου προγράμματος για τους εμβολιασμούς, είναι προφανές τόσο από αντιδράσεις υπουργών όσο και από αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η κυβέρνηση αναζητά χρόνο ώστε να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αναλόγως να προσαρμόσει τον σχεδιασμό της.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα σε διάστημα ελαχίστων ωρών προχώρησαν σε εντελώς αντικρουόμενες δηλώσεις

«Πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, την ίδια πάνω κάτω στιγμή, δήλωνε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και πως αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος