FOLLOW US: facebook twitter

Με «ψίχουλα» δεν σώζεται ο πρωτογενής τομέας

Ημερομηνία: 01-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
Τη στήριξη των παραγωγών και τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας ζητούν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Ηλείας

Με έντονη επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας την εξαγγελία για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με 150 εκατ. ευρώ  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, καθώς δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ως προς την κατανομή του ποσού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν  ότι δεν εξασφαλίζεται ούτε ο οριζόντιος χαρακτήρας των ενισχύσεων ούτε η σαφήνεια των ειδικότερων κλάδων – παραγωγών (προϊόντων) που θα ωφεληθούν, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων βιώνουν αβεβαιότητα για το μέλλον  της παραγωγής, η οποία κινείται πλέον στα όρια της βιωσιμότητας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως πρέπει να εξειδικευτεί ο τρόπος κατανομής των χρημάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι λίγα και ανεπαρκή.

«Είμαστε επιφυλακτικοί και περιμένουμε από το ΥΠΑΑΤ λεπτομέρειες για το πού και πώς θα καταβληθούν τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι λίγα, δεδομένης της κατάστασης στον πρωτογενή τομέα. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί καλλιεργούν χωρίς να ξέρουν πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. Οι λαϊκές αγορές είναι άδειες, φράουλες, κολοκύθια μένουν απούλητα. Με εξαίρεση το πορτοκάλι, όλα τα άλλα μένουν έτσι. Στο τέλος του μήνα προβλέπεται να ξεκινήσει η διάθεση των καρπουζιών. Έτσι όπως είναι η Ιταλία, τι θα κάνουμε; Θα μείνουν στα χωράφια και θα πάει στράφι ο κόπος των αγροτών. Ζούμε καθημερινά με την αβεβαιότητα και την αγωνία, καλλιεργούμε χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνουμε», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα με τέτοιον τρόπο, ώστε να στηρίξει πραγματικά τον αγροτικό κόσμο και να αποτρέψει την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα.

«Γενικές και αόριστες εξαγγελίες έχουμε ξανακούσει από τον υπουργό, αλλά τελικά δε μας συνάντησε ποτέ όταν κάναμε κινητοποιήσεις. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να στηριχτούν οι παραγωγοί. Τι θα γίνει αν ένας αγρότης νοσήσει από τον ιό; Έχει προβλέψει η πολιτεία την ενίσχυσή του και πώς θα επιβιώσει; Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μένουν απούλητα στις λαϊκές αγορές και της Ηλείας και της Αθήνας. Καλλιεργούμε, παράγουμε και στο τέλος θα μείνουν τα προϊόντα στα χωράφια, δεν θα έχουμε πού να τα δώσουμε. Τέλος του μήνα έρχεται η ώρα για τα καρπούζια και δεν ξέρουμε τι θα γίνει…», υπογράμμισε ο κ. Βομπίρης και ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη διατροφική επάρκεια της χώρας και τη στήριξη των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

«Εμείς έχουμε ζητήσει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο πριν από τον κορονοϊό. Επίσης, πρέπει να μας πει ο υπουργός τι θα γίνει με την επάρκεια σε προϊόντα, διότι η Ελλάδα εισάγει σπόρους και δεν είναι αυτάρκης όπως στο παρελθόν. Παράλληλα, πρέπει να απαλλαγούν οι αγρότες από την πληρωμή εισφορών για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση, διότι η προσωρινή αναστολή δεν έχει νόημα, να επισπευθεί η πληρωμή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις κα να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής. Ήδη η ΔΕΗ παίρνει τηλέφωνα για οφειλές 400 ευρώ και στα φυτοφάρμακα η τιμή είναι ίδια…», σημείωσε ο κ. Βομπίρης.

Επιστολή από το ΕΒΕ Ηλείας για την αγροτοδιατροφή

Την ανάγκη εξασφάλισης της διατροφικής επάρκειας και την αποφυγή διατάραξης της διατροφικής αλυσίδας υπογραμμίζει με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, προαναγγέλλοντας την άμεση ίδρυση «Αγροτικού Τμήματος» ώστε τα θέματα των αγροτών να έχουν  έκφραση μέσω του επιμελητηριακού θεσμού.

«Η βιοποικιλότητα, οι υποδομές άρδευσης η ηλιοφάνεια και τόσα άλλα μας τοποθετούν, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ψηλά στον χάρτη της διατροφικής αλυσίδας. Στην κλίμακα προτεραιοτήτων σχεδιασμών και επιδιώξεων σαφώς προηγείται η δημόσια υγεία, έπεται η ενέργεια και ακολουθεί η πρωτογενής παραγωγή, αργά η γρήγορα όμως η χώρα θα κληθεί να δώσει λύσεις σε σχέση με την διατροφική της επάρκεια», αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει πως «ακούγαμε για πολλά χρόνια να μας αποκαλούν Καλιφόρνια, χωρίς βέβαια αντίστοιχες υποστηρικτικές ενέργειες σε υποδομές, χρηματοδότηση, εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως αντιδράσαμε ακαριαία και συντεταγμένα στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, μας επιβάλλονται αντίστοιχες συμπεριφορές, ώστε με τον καλό βηματισμό που έχουμε να φροντίσουμε τη διατροφική αλυσίδα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νικολούτσος υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση νέων σχέσεων παραγωγού –μεταποιητή – έμπορου και στην υποστήριξη των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση του διατροφικού ισοζυγίου της χώρας μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων δυνατοτήτων της Ηλείας. «Με κύρια κατεύθυνση την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων τους πρωτογενούς τομέα με ντόπια και σχεδιασμό νέων καλλιεργειών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ώστε να βγούμε ενισχυμένοι με υψηλότερη αυτοπεποίθηση» επισημαίνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος