FOLLOW US: facebook twitter

Με πληρότητα 23% δούλεψαν τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι

Ημερομηνία: 14-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
Έρευνα του ΙΤΕΠ: Κατέρρευσε ο Τουρισμός, μόλις 6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν και ήδη 4.010 έκλεισαν

Κάτι παραπάνω από τα μισά ξενοδοχεία της χώρα και ειδικότερα το 60% λειτούργησαν φέτος για βραχύ διάστημα και με χαμηλές πληρότητες κι αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στα έσοδά τους, αλλά και στα λογιστικά βιβλία όλων των άλλων επιχειρήσεων που συνδέονται με τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) από το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους φέτος. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν. Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ. Δυσοίωνη όμως προβλέπεται και η συνέχεια, καθώς 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

«Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος