FOLLOW US: facebook twitter

Με πιο σκληρούς “κόφτες” η 7η επιστρεπτέα

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:

Μένουν πάλι εκτός όσοι είχαν αύξηση εσόδων το 2020 – Θα «παρακρατείται» το ποσό της 6ης φάσης

Η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει ακόμη πιο «στοχευμένη», με τον συγκεκριμένο γύρο να ξεκινάει να τρέχει από τις αρχές Απριλίου.

Με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της 6ης φάσης, το υπουργείο Οικονομικών «έκοψε» όσους είχαν αύξηση εσόδων μέσα στο 2020, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιορίσει και το τελικό προς διάθεση ποσό αισθητά κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

Η «συνταγή» θα εφαρμοστεί και στην 7η φάση. Εκτός του ότι θα αποκλειστούν και πάλι όσοι είχαν αύξηση εσόδων το 2020, θα γίνει «παρακράτηση» του ποσού που έχει λάβει μια επιχείρηση στο πλαίσιο της 6ης φάσης.

Επίσης, η «τελική συνταγή», βάσει της οποίας θα γίνει η διάθεση της οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της 7ης φάσης, θα αποκαλυφθεί μετά την οριστική υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να μη δοθεί χρόνος στους επιτήδειους να «πειράξουν» τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να καταστούν δικαιούχοι της 7ης φάσης.

Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, η 7η φάση θα είναι η τελευταία μόνο αν δεν υπάρξει αυστηρό lockdown και μετά το τέλος Μαρτίου. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένας ακόμη «μικρός γύρος» (8ος) για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων του Απριλίου. Για μετά το Πάσχα -όταν και θα έχουν προστεθεί επιπλέον 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ουσιαστικά θα έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση όλοι οι άνω των 60 ετών, αλλά και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- υπάρχει η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα.

Στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών των επαγγελματιών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Αυτός θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς.

Το ποιος όμως θα είναι ο τζίρος αναφοράς δεν αναμένεται να αποκαλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παρά μετά την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Είναι πιθανό να γίνει σύγκριση τόσο με τα μεγέθη του 2020 -για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- όσο και με τα μεγέθη του 2019. Και αυτό διότι ο Μάρτιος του 2020 είχε καραντίνα (και μάλιστα πολύ αυστηρή), κάτι που σημαίνει ότι οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες. Το ότι οι ενισχύσεις της 6ης φάσης θα αφαιρούνται από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος της 7ης φάσης και το ότι θα αποκλείονται οι έχοντες αύξηση εσόδων το 2020 είναι δεδομένο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος