FOLLOW US: facebook twitter

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»!: Με παλμό και συμμετοχή η απεργιακή κινητοποίηση στον Πύργο ενάντια στο εργασιακό

Ημερομηνία: 12-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Αγωνιστικός παλμός και μεγάλη συμμετοχή με εκπροσώπηση όλων των πρωτοβάθμιων και ταξικών σωματείων του νομού, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Πυργου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όλοι με μια φωνή, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι και αγρότες, τάχθηκαν με συνθήματα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου – λαιμητόμο που απειλεί ευθέως τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, κρατώντας παράλληλα πανό που έγραφαν “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΑΠΌ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ”, “ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝΕ ΣΚΛΆΒΟΙ ΤΟΥ 21- ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ” , “ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΌ ΜΕΣΑΙΝΩΝ” αλλά και συνθήματα που αφορούσαν την Υγεία στην Ηλεία, τα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτροφων, τα αιτήματα των συνταξιούχων κ.α, αφού όλα σχεδόν τα σωματεία είχαν δικά τους ξεχωριστά πανό και εκπροσωπήθηκαν από τα διοικητικά τους συμβούλια και αρκετά μέλη τους. Βεβαίως κατά την διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης τηρήθηκαν τα μέτρα για τον κορονοϊό, με αποστάσεις αλλά και μάσκες από όλους ενώ το ιδιο συνέβη και με το συλλαλητήριο που ακολούθησε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Πύργου.

Την κεντρική ομιλία έκανε  ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ κ. Νικος Λοχοβίτης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι με το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο, στα εργασικά και συλλογικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων συντελώντας ένα έγκλημα, θέλοντας να καταστρατηγήσει όλα τα κεκτημένα τους με στόχο να επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Με 10 ως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, ως 78 τη βδομάδα, 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση, κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, Νομιμοποίηση της Τηλεργασίας, χωρίς όρια, απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου, νέα εμπόδια στο δικαίωμα της Απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων κ.α νμε αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην ξεχωριζουν από τους δούλους. Τόνισε ακόμα ότι κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου που τους χαρίζει στο πιάτο τη ζωή του εργαζόμενου, χωρίς κανένα όριο στην εκμετάλλευση. Καταλήγοντας τόνισε ότι απαιτούμε από την κυβέρνηση να πετάξει στα σκουπίδια αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας  σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.Ολους εμάς θα μας βρουν απέναντί τους! Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό μεσαίωνα!!

Τα Σωματεία που συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση  της Πέμπτης ήταν : ΕΛΜΕ Ηλείας, Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, Ομάδα Γυναικών Πύργου, Σωματείο Ιδιοκτητών τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας.  Το “παρών” έδωσαν ακόμα οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας και Δ. Μπαξεβανάκης, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του ΚΚΕ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος