FOLLOW US: facebook twitter

Με νέα «συνταγή» η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής 5

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να περιέχει ο 5ος γύρος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων -η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη μετά την παράταση που δόθηκε- θα ακολουθήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τον τελικό τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα δοθεί στον κάθε επαγγελματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ελάχιστη μείωση εσόδων που θα εξασφαλίζει δικαίωμα στην χρηματοδότηση ενδέχεται να μην είναι το -20% που έχει ισχύσει στις προηγούμενες φάσεις αλλά διαφορετικό (και προφανώς μεγαλύτερο). Ο στόχος είναι να δοθεί σημαντική βοήθεια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο αλλά και να πεταχτούν εκτός όσοι έχουν «μαγειρέψει» τεχνικά τα στοιχεία του τζίρου μόνο και μόνο για να πάρουν την επιδότηση.

Το τελικό ποσοστό μείωσης θα αποφασιστεί αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων. Πλέον στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σχηματίσει πολύ καλή εικόνα καθώς έχουν υποβληθεί αναλυτικά στοιχεία εσόδων για 655 χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι και διεκδικούν μερίδιο από την «πίττα» των 1,5 δις. ευρώ. Η απόφαση θα προβλέπει ελάχιστη χρηματοδότηση 1000 ευρώ για όποιον «πιάσει» την απαιτούμενη μείωση εσόδων. Ωστόσο, το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης -με 50% επιδότηση και 50% δανειοδότηση- δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ή τον αριθμό των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος της 5ης φάσης (και εκεί είναι πιθανό να δούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους) θα αφαιρείται το ποσό χρηματοδότησης που δόθηκε στο πλαίσιο της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο 3-4 ημερών στους επαγγελματίες να κάνουν την νέα αίτηση με την αποδοχή του τελικού ποσού που θα τους αναλογεί. Λόγω της παράτασης, αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση 4-5 ημερών στην έναρξη διαδικασίας πληρωμών η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα από τις 25-27 Ιανουαρίου.

Πηγή: moneyreview.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος