FOLLOW US: facebook twitter

Με μικρό «καλάθι» επέστρεψε η ΟΠ Αμαλιάδας από την συνάντηση με τον Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ παρουσία του Α. Νικολακόπουλου

Ημερομηνία: 02-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Έπεται νέα συνάντηση με Βορίδη και Λυκουρέντζο για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ από τον καύσωνα

Παράταση ενός ακόμη έτους για την παραχώρηση εκτάσεων των  πρώην λιμνών στους καλλιεργητές με το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, προσανατολίζεται να δώσει  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο, οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος και Σωτήρης Κακαλέτρης στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος. Αυτό ήταν και το μόνο θετικό που προέκυψε από το ραντεβού στο ΥΠΑΑΤ.

Διότι όσον αφορά το βασικότερο  θέμα για το οποίο είχε ζητήσει την συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Ο.Π Αμαλιάδας, τις αποζημιώσεις στους πληγέντες Ηλείους αγρότες από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, για μια ακόμα φορά δεν δόθηκε λύση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κανονίσουν άμεσα ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να του θέσουν αναλυτικά το θέμα και να εκφράσουν την αδικία εις βάρος των παραγωγών. Όπως τονίστηκε λοιπόν σε ότι αφορά την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τον καύσωνα που ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει ο ΕΛΓΑ , θα πρέπει να υπολογιστούν και να αναγνωριστούν οι πραγματικές συνθήκες των καταστροφών που υπέστησαν οι παραγωγοί και να ξεπεραστεί το «τυπικό» γεγονός του ορίου των υψηλών θερμοκρασιών που θέτει ο Οργανισμός και αφήνει «εκτός» τους πληγέντες αγρότες. Και με αφορμή αυτό το θέμα, τέθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ που έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και τα προβλήματα των παραγωγών.

Παράλληλα στο σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε για να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή στα θέματα των αποζημιώσεων γενικότερα, ο κ. Στρατάκος δήλωσε στους παρευρισκομένους ότι το υπόλοιπο 10% της αποζημίωσης για καταστροφές του 2018 από χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα κ.λπ. θα καταβληθεί σίγουρα μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εκκρεμότητα σε ότι αφορά την περασμένη χρονιά.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την αξιοποίηση από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς των περιουσιακών στοιχείων  των αδρανοποιημένων Συνεταιρισμών – όπως ο ΑΣΟ-  που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών αλλά και άλλων αγροτικών συλλόγων του νομού, ο  κ. Στρατάκος ενημέρωσε ότι ήδη η κυβέρνηση  επεξεργάζεται Σχέδιο Νόμου που πιθανότατα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και θα αντιμετωπίζει οριστικά τέτοιου είδους προβλήματα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κ. Στρατάκος αποδέχθηκε πρόσκληση να εεπισκεφθεί σύντομα την Ηλεία για να δει από κοντά τα αγροτικά θέματα με τους αντίστοιχους φορείς, ενώ δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης να διοργανωθεί ημερίδα για ενημέρωση των αγροτών από τον κ. Στρατάκο σχετικά με την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που θα ισχύσει από το 2023.

Όπως τόνισε μετά την συνάντηση ο κ. Νικολακόπουλος, τόσο για τα παραπάνω θέματα όσο και για άλλα ακόμη που έχουν σχέση με την αγροτοκτηνοτροφία πολύ σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση της Ομάδας Παραγωγών με τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος