FOLLOW US: facebook twitter

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Στάθη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Ημερομηνία: 29-05-2022 | Συντάκτης:

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “ Το έργο του Στάθη διαφωτίζει, προβληματίζει και δημιουργεί σκέψεις συλλογικότητας και στάσεις ζωής”

Εκεί που το παρελθόν ενώνεται με το παρόν, οι μνήμες μιας άλλης εποχής αναμειγνύονται αρμονικά με το σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, πλήθος πολιτών τίμησαν με την παρουσία τους τον “δικό” μας Στάθη. Τον Στάθη Σταυρόπουλο, που με την αιχμηρή του πένα σκιτσογραφεί και καυτηριάζει δεκαετίες τώρα την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, στα εγκαίνια της “Αναδρομικής έκθεσης με γελοιογραφίες και σκίτσα” που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού.

Σε κλίμα ευφορίας αλλά και έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης του κορυφαίου Πυργιώτη σκιτσογράφου και πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να δούνε από κοντά τα 30 σκίτσα της έκθεσης, να καλωσορίσουν τον δημιουργό, να συνομιλήσουν  και να θυμηθούνε παλιές ιστορίες που έχουν μοιραστεί μαζί του. Ξεχωριστές παρουσίες στην εκδήλωση, τρεις κορυφαίοι σκιτσογράφοι Αθηναϊκών εντύπων, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Ηλίας Μακρής και ο Βασίλης Μητρόπουλος.

Τον Στάθη, καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην παρουσία του στην πόλη τόνισε “Ο Στάθης πάντα έρχεται στον Πύργο, αθόρυβα  και  χωρίς επικοινωνιακές εξωστρέφειες.

Ακόμη όμως και όταν λείπεις Στάθη, μέσα από τα γραπτά σου είσαι  πάντα παρών στη σκέψη των συμπολιτών σου και μέσα από τους προβληματισμούς που θέτεις.

Ο Στάθης τιμά τον Πύργο, είναι περήφανος που είναι Πυργιώτης και το λέει παντού και νομίζω ότι είναι μια καλή συγκυρία να αξιοποιηθεί από την κοινωνία μας με την ανάδειξη του έργου του. Το έργο του διαφωτίζει, προβληματίζει και δημιουργεί σκέψεις συλλογικότητας και στάσεις ζωής”. 

Ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στην ιστορική αρχιτεκτονική της περιοχής που προδίδει τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιας άλλης εποχής σημειώνοντας πως “έχουμε την υποχρέωση ό,τι σπουδαίο έχουμε παραλάβει να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει αλλά να το κρατήσουμε ζωντανό. Είμαστε σε έναν χώρο πλούσιο σε νοσταλγία αλλά με παρόν και μέλλον. Με πολλά αποθέματα αξιοποίησης που οι πρόγονοί μας, μας άφησαν. Εδώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού”.

Μαριάννα Σταθοπούλου: “Ξεχωρίζει για το έξυπνο χιούμορ του και την κριτική σκέψη του

Το λόγο αμέσως μετά πήρε η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων “Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη του Πύργου τον αγαπητό Στάθη Σταυρόπουλο, Έναν δημιουργό, που ξεχωρίζει για το έξυπνο χιούμορ του και την κριτική σκέψη του. Πολυβραβευμένος σε ελληνικές και σε διεθνείς εκθέσεις, με εικονογραφήσεις σε παιδική και ενήλικη λογοτεχνία, με συνεργασίες με τις περισσότερες εφημερίδες και μέσα, είναι λογικό να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκιτσογράφους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, γνώρισα έναν άνθρωπο σπουδαίο, με ευρύτητα πνεύματος και πολυπράγμονα”.

Τέλος, η κ. Σταθοπούλου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το εφαλτήριο για ανάλογες δράσεις προς τιμή άξιων συμπολιτών μας.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Στάθη, μίλησαν επίσης ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και  ο επίσης  διακεκριμένος σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης.

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο του Στάθη ώστε να δρομολογηθεί  η μετατροπή της τότε ψαραγοράς στο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ ο Ανδρέας Πετρουλάκης, μιλώντας για τον καλό του φίλο και συνάδελφο είπε “ο Στάθης έχει ένα μεγάλο υπόβαθρο γνώσεων τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού που καθρεφτίζονται και στη δουλειά του. Άλλωστε η παιδεία του γελοιογράφου είναι ουσιώδες συστατικό, πέραν του ταλέντου, της πολιτικότητας και του χιούμορ για να καθιερωθεί”.

Λίγο πριν ξεναγηθεί ο κόσμος στο χώρο της έκθεση, ο Στάθης μοιράστηκε μια ιστορία των παιδικών του χρόνων με τον πατέρα του. Με τρεμάμενη απο συγκίνηση φωνή, δυσκολεύτηκε να την ολοκληρώσει…Κατάφερε όμως, μέσα σε ελάχιστα λεπτά να φανερώσει ένα σπάνιο μεγαλείο ψυχής και πνεύματος!

— Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης
* Η αναδρομική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2022 και θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10.00 έως 13.00 μ.μ. και 19.00 έως 21.00
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος