FOLLOW US: facebook twitter

Η πρόληψη σώζει ζωές!

Ημερομηνία: 28-11-2022 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού στη ΝΜ Κρεστένων σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής»

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική ήταν η ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού που διοργάνωσε με επιτυχία η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κρεστένων σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» Αχαΐας την Κυριακή στο κατάμεστο αίθριο της νοσηλευτικής μονάδας και η οποία περιελάβανε και δωρεάν κλινική εξέταση στις συμμετέχουσες.

Πριν τη έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης, έγιναν δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε 17 γυναίκες από τον Μαστολόγο- Χειρουργό Μαστού κ. Ιώαννη Χαβελέ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η Διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και σημείωσε ότι, εξαιτίας του συγκεκριμένου προγράμματος, 3.000 γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, με πολύ καλή πρόγνωση θεραπείας. Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης που υλοποιούνται στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, όπως η λήψη ΠΑΠ τεστ από τις Μαίες του Δικτύου  Μαιών Αμαλιάδος (δύο φορές το μήνα), η εκδήλωση για τον Μητρικό Θηλασμό από τις Μαίες του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Ν. Ηλείας – Κ.Υ. Γαστούνης, αλλά και σε μελλοντικές δράσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί.

Στη πρώτη παρουσίαση από τον κύριο Ιωάννη Χαβελέ, Μαστολόγο-Χειρουργό Μαστού, έγινε μια συνολική ενημέρωση για την απαραίτητη σειρά προληπτικών εξετάσεων καθώς και των τελευταίων ιατρικών εξελίξεων στον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια ο κ. Χαβελές, απάντησε σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων. 

Ακουλούθησε η παρουσίαση της κ.  Ελένης Μητροπούλου, Κοινωνικής Λειτουργού του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής», η οποία αναφέρθηκε στις πολλαπλές δράσεις και στη στήριξη που παρέχει σε καρκινοπαθείς γυναίκες  ο Σύλλογος ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η βιωματική  ομιλία της κ. Ειρήνης Χυτοπούλου, μέλος  του  Συλλόγου «Άλμα Ζωής» που μοιράστηκε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο δίνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει.

Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου ανταποκρινόμενη στη πρόσκληση και το ραντεβού για την έγκαιρη πρόληψη, εξετάστηκε από τον Μαστολόγο-Χειρούργο Μαστού κ. Ιωάννη  Χαβελέ και δήλωσε πως «η θεραπεία του καρκίνου του μαστού, όταν αυτός ανιχνεύεται έγκαιρα, έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία» αναφερόμενη αναλυτικά στο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματα» καλώντας όλες τις γυναίκες να το αξιοποιήσουν, να ξεπεράσουν τον φόβο και το δισταγμό και να κάνουν δωρεάν μαστογραφία. «Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στις οικογένειές μας, το οφείλουμε στην κοινωνία μας, στο ίδιο το δώρο της ζωής».

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας  και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και τόνισαν την αξία των προληπτικών εξετάσεων καθώς και των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών. Επίσης παρευρέθηκαν ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Λευτέρης Βαρουξής, η Πρόεδρος, ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Κρεστένων κ. Παναγιώτης Τουρής, ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως κ. Κωνσταντίνα Χωρέμη, ο Πρόεδρος της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ηλείας κ. Κώστας Στολάκης, η κ. Μαρία Αγαλιανού, Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστρια και  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων κ. Τάσος Καρνάρος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος