FOLLOW US: facebook twitter

Με Λιβανό και Σκυλακάκη συναντήθηκε η Δ. Αυγερινοπούλου

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Αγροτικές επενδύσεις και αποζημιώσεις συζήτησε η βουλευτής Ηλείας

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για να προωθήσει με τον πλέον οργανωμένο και συστηματικό τρόπο δύο σπουδαία ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο του Ν. Ηλείας. Πρώτον, τις αποζημιώσεις των αγροτικών προϊόντων για τις ζημίες που είχαν υποστεί, λόγω της COVID-19 και των ισχυρών καιρικών φαινομένων, και δεύτερον τις επενδύσεις που πρέπει να προσελκύσουμε στην Ηλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες αφορούν στον αγροτικό τομέα, καθώς οι δύο Υπουργοί διαθέτουν συναρμοδιότητα επί των θεμάτων αυτών.

Αποζημιώσεις, λόγω COVID-19 και καιρικών φαινομένων, σε καρπούζια, εσπεριδοειδή κ.α. 

Καθώς βαίνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία αποζημίωσης για τα πρώιμα καρπούζια, μπαίνει στο τραπέζι η διαδικασία για τα όψιμα καρπούζια. Ο φάκελος έχει ήδη αποσταλεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται στο Γραφείο του κ. Σκυλακάκη στον οποίο και έθεσε η κα Αυγερινοπούλου μετ’ επιτάσεως το θέμα της αποζημίωσης κατά δίκαιο τρόπο και των παραγωγών των όψιμων καρπουζιών, καθώς και των παραγωγών χειμερινών κηπευτικών και εσπεριδοειδών, τα οποία υπάρχουν στην περιοχή μας. Μετέφερε δε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των αγροτών με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να περιορίζονται σημαντικά.

Αναφορικά με την αποζημίωση των αγροτών από τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και έπληξαν τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και χειμερινών κηπευτικών, ο κ. Υπουργός απάντησε στην κα Βουλευτή, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες. Οι απαραίτητες επισημάνεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν διενεργηθεί και έγιναν 44 αναγγελίες. Οι εκτιμήσεις δε για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη) έχουν ολοκληρωθεί.

Αγροτικές επενδύσεις και υποδομές διαχείρισης αρδευτικού νερού 

Η κα Αυγερινοπούλου έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις στην Ηλεία. Οι επενδύσεις που αφορούν στο δημόσιο τομέα μπορούν εν δυνάμει να συμπεριλάβουν έργα και στο Νομό μας επισήμανε η κα Βουλευτής, όπως για την ανακατασκευή των φραγμάτων Αλφειού και Πηνειού και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης του αρδευτικού νερού. Πέρα από τις επενδύσεις στο δημόσιο τομέα, ενεργειακές, ψηφιακές και άλλες επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, κατά κύριο λόγο επιδοτούμενες (grants), σε συνδυασμό με άτοκη δανειοδότηση, θα αφιερωθούν στον αγροτικό τομέα.

Ακόμη, η κα Αυγερινοπούλου με τον κ. Σκυλακάκη συζήτησαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι αγρότες, οι οποίοι θα συνεταιριστούν με στόχο να δημιουργήσουν συσκευαστήρια και νέες μεταποιητικές μονάδες των αγροτικών προϊόντων του Ν. Ηλείας, καθώς και άλλου τύπου επενδύσεις, όπως αγροτουριστικές, εξαγωγικές και αγροπεριβαλλοντικές. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στο Ν. Ηλείας να δημιουργήσει τις υποδομές και την ισχυρή επιχειρηματικότητα που απαιτούνται για να αποκτήσει την αγροτική παραγωγικότητα που της αξίζει.

Η κα Βουλευτής προσκάλεσε δε τον κ. Αν. Υπουργό, άμα της ολοκλήρωσης του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης, να πραγματοποιήσει στην Ηλεία παρουσίαση του σχεδίου σε παραγωγικούς φορείς του Νομού και τον αγροτικό κόσμο, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να αδράξουν τη δεύτερη αυτή ευκαιρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων