FOLLOW US: facebook twitter

Με λαχτάρα αλλά και επιφυλάξεις η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Ημερομηνία: 01-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Ξανά στα θρανία σήμερα  μετά από δυόμιση μήνες μαθητές γυμνασίων και λυκείων
-Αρνητικά όλα τα τεστ που έγιναν το Σάββατο σε πάνω από 200 εκπαιδευτικούς της Ηλείας

Μετά από μία διακοπή δυόμιση μηνών, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνουν στην δια ζώσης καθημερινότητά τους, καθώς γυμνάσια και λύκεια ανοίγουν σήμερα και στην Ηλεία για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί είναι προβληματισμένοι και διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις ότι όλο αυτό το νέο «πείραμα» θα πετύχει, καθώς τα  μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν. Όπως υποστήριξε και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησε να λάβει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, όπως την ανάπτυξη τμημάτων  των 15 μαθητών στην τάξη με πρόσληψη ικανού αριθμού εκπαιδευτικών,  επαναλαμβανόμενα τεστ, προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό ενόψει του ανοίγματος των σχολείων κ.α που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή πρωτοκόλλων υγιεινής.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το Σάββατο σε τέσσερα σχολεία της Ηλείας που κάλυπταν γεωγραφικά όλο το νομό, πραγματοποιήθηκαν τεστ κορονοϊού σε πάνω από 200 εκπαιδευτικούς και όπως μας ενημέρωσε ο  Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ηλείας κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος μιλώντας στην Πρωινή, ήταν όλα αρνητικά.  Για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι από την πλευρά του ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή επάνοδο των μαθητών που ωστόσο θα πρέπει να τηρούν από την πλευρά τους ορισμένους κανόνες προστασίας, ενώ μετά από μεγάλο αγώνα και συνεννοήσεις με τους δήμους, όλες οι σχολικές μονάδες θα έχουν πετρέλαιο. Επίσης  λύθηκε το θέμα του Καράτουλα που επειδή ήταν ένα νέο κτιριακό συγκρότημα ηταν σε εκκρεμότητα το σύστημα θέρμανσης.

Τι δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί

Η Πρωινή μίλησε και με εκπαιδευτικούς κατά την διάρκεια της διαδικασίας των τεστ covid στο 2ο Λύκειο Πύργου, που κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων.

Βασίλης Βασιλειάδης-Εκπαιδευτικός γυμνάσιο-λύκειο Καράτουλα

Επιστρέφουμε στα σχολεία με καλή ψυχολογία γιατί έχουμε να δούμε τα παιδιά τρεις μήνες και σίγουρα η δια ζώσης εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως που είχε πάρα πολλά προβλήματα, αποτυχημένη όσον αφορά το στόχο και το αποτέλεσμάτα τους, αλλά το θέμα είναι ότι επιστρέφουμε με τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή με τμήματα 25 και 26 μαθητών, χωρίς πραγματικά μέτρα για τον κορονοϊό και μόνο κάθε είκοσι λεπτά θα ανοίγουμε τα παράθυρα. Ευτυχώς να λέμε που είμαστε στην Ηλεία και έχει ήπιο καιρό. Κατά τ’ άλλα δεν έχει αλλάξει τίποτα και ίσα- ίσα που ερχόμαστε σε εκπαιδευτικές συνθήκες χειρότερες, με την έννοια ότι έχουν περάσει μέτρα, ιδιαίτερα για τα παιδιά που δίνουν φέτος, που τους αλλάζουν τις προτεραιότητές τους, εννοώ τις αλλαγές στο μηχανογραφικό, που πάρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο στη μέση της σχολικής χρονιάς και θα ισχύσουν φέτος, που με άλλους όρους ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο και με άλλους συνεχίζουν τώρα. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, μην ξεχνάμε ότι μετράμε 5 χαμένους μήνες και τα πράγματα απ’ ότι βλέπω από διπλανούς νομούς και από την Αθήνα, δεν είναι και ευχάριστα.  Υπάρχει λοιπόν προβληματισμός και επιφύλαξη από την πλευρά μας. Επίσης να σημειώσω ότι κάποια σχολεία είχαν και έχουν και κάποια ειδική προβλήματα όπως αυτό της θέρμανσης, ευτυχώς εμείς στο νέο σχολείο του Καράτουλα μόλις το λύσαμε γιατί επειδή ήταν καινούργια η σχολική μονάδα  δεν είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης. Όμως σήμερα με ενημέρωσαν ότι λύθηκε.

Στέλα Αναστασίου-Eκπαιδευτικός 4ο γυμνάσιο Πύργου

Επιστροφή στα σχολεία την Δευτέρα χωρίς όμως κανένα αίσθημα ασφάλειας από καθηγητές και μαθητές, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενώ ο κλάδος αό την αρχή της πανδημίας έχιε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα να παρθούν όπως το να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, να γίνονται συνέχεια τεστ covid, οι εκπαιδευτικοί να μπουν μπροστά τους εμβολιασμούς. Βέβαια και σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει πάρει μέτρα, βάζω γενικά την κοινωνία, έτσι ώστε να προστατέψει την υγεία και όλους τους εργαζόμενους και στην δική μας περίπτωση των εκπαιδευτικών.  Υπάρχει αβεβαιότητα, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο να πούμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος