FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα τα Φώτα σε όλη την Ηλεία: Καθαγιασμός των Υδάτων στα λιμάνια Κατακόλου-Κυλλήνης, αλιευτικά καταφύγια και θάλασσες του νομού

Ημερομηνία: 08-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, γιορτάστηκαν  την Κυριακή τα Θεοφάνεια σε όλη την Ηλεία και στους εφτά δήμους, όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης, στα αλιευτικά καταφύγια Παλουκίου – από το δήμο Ήλιδας- και Λεχαινών – από το δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης- αλλά και σε θάλασσες και ποτάμια στους δήμους Ολυμπίας, Κρεστένων, Πηνειού,   σε όλο το νομό.  Ο ήλιος με… δόντια καθώς διατηρήθηκε το τσουχτερό κρύο  που ακολούθησε τα χιόνια και τις καταιγίδες, επέτρεψε στους Ηλείους να παρακολουθήσουν τις κατά τόπους τελετές των Φώτων όπου κι αν αυτές έγιναν.

12 κολυμβητές βούτηξαν στο λιμάνι Κατακόλου για το Σταυρό

Μια… ντουζίνα τολμηροί κολυμβητές,  βρέθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου για να βουτήξουν τα παγωμένα νερά του για να πιάσουν το Σταυρό, στη τελετή των Θεοφανείων που γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Πύργου μαζί με το ΔΛΤΠ το πρωί της Κυριακής.

Τυχερός όμως, για τρίτη φορά, στάθηκε ο Αποστόλης Γούργουρας που βούτηξε σε διαφορετικό σημείο στο νερό, αφού είδε την πορεία του Σταυρού.

Έτσι βγαίνοντας από το νερό δέχθηκε τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και έναν χρυσό σταυρό ως δώρο που του φόρεσε στο λαιμό ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που βρέθηκε στο Κατάκολο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση  στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια.

Νωρίτερα στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κατακόλου τελέστηκε η επίσημη Θεία Λειτουργία παρουσία όλων των Αρχών του τόπου, καθώς και πλήθους κόσμου καθώς η λιακάδα που ήρθε μετά το δριμύ ψύχος και τις καταιγίδες, επέτρεψε στον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι για να γιορτάσει τα Φώτα. Την πομπή προς το λιμάνι συνόδεψε η Φιλαρμονική Απόλλων, ενώ η θεία Λειτουργία και ο Καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό.

Θεοφάνεια στο Παλούκι: Άπιαστο το… σερί του Π.  Ρούνη

Ξεπέρασε και τον χαρακτηρισμό  “συνήθης ύποπτος” ο αστυνομικός, Παναγιώτης Ρούνης στο Παλούκι… Για 8η συνεχή χρονιά βούτηξε και έπιασε το σταυρό στην καθάγιαση των υδάτων στα Θεοφάνεια, στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής.

Συνολικά βούτηξαν παρά το τσουχτερό κρύο έξι άτομα μεταξύ αυτών και μια κοπέλα. Ωστόσο ο “κήπερ”  έκανε τη δουλειά του όσο καλύτερα γινόταν.

Ένα μακροβούτι ήταν αρκετό για τον ψηλόσωμο αστυνομικό και ποδοσφαιριστή για να φτάσει άμεσα δίπλα στο σταυρό.

Ο Παναγιώτης ευχήθηκε υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

Στον καθαγιασμό των υδάτων που έγινε παρουσία όλων των τοπικών αρχών, χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος.  Στα Θεοφάνεια στο Παλούκι παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και σύσσωμο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων, ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Κουτσούκος και τοπικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, ενώ πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε το καθαγιασμό των υδάτων.

8 τολμηροί που έπεσαν για το Σταυρό στην Κυλλήνη!

Παρουσία πλήθους κόσμου, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών όπως του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναμπίλ Μοράντ, έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Κυλλήνης το πρωί της Κυριακής.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.

Στα παγωμένα νερά του Ιονίου, έπεσαν οκτώ άνδρες ενώ πιο τυχερός στάθηκε ο νεαρός Γιάννης Γκαρμίρης από την Κάτω Παναγιά.

Τα Φώτα στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών

Και στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Φώτων ο αγιασμός των υδάτων από τους ιερείς της περιοχής, στις θρσηκευτικές εκδηλώσεις του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης και της Δ.Ε Λεχαινών.

Δύο νεαρά αγόρια ήταν αυτά που έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, αλλά πιο τυχερός στάθηκε ο Νικήτας Πουτακίδης.

Στην τελετή παραβρέθηκε η Φιλαρμονική Λεχαινών, καθώς και οι τοπικοί φορείς όπως ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λεχαινών Γιώργος Γαλάτης που προσέφερε και μια εικόνα στον νεαρό Νικήτα Πουτακίδη.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μίγκος

Κακόβατος: Από πλατφόρμα τρακτέρ η ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Στην παραλία του Κακοβάτου τίμησαν τα Θεοφάνεια οι κάτοικοι της περιοχής.

Η τελετή είχε και την viral πλευρά της, μιας και λόγω της μορφολογίας της παραλίας δεν υπάρχει ψηλό σημείο για την ρήψη του Τιμίου Σταυρού.

Έτσι επιστρατεύτηκε πλατφόρμα τρακτέρ για τον ιερέα και τους ψάλτες, ώστε να ολοκληρωθεί η τελετή.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κυπαρισσιακού για να πιάσουν το σταυρό, αφού πρώτα το τρακτέρ μετακινήθηκε για να φτάσει ο ιερέας πιο κοντά στην θάλασσα.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι νέο μιας και κάθε χρόνο δίδεται αυτή η λύση για την συγκεκριμένη παραλία.

Φωτογραφίες: Κώστας Δούκας@Facebook


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος