FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας: Οι Ηλείοι τίμησαν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ημερομηνία: 16-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Κοσμοπλημμύρα στην Ι.Μ. Σκαφιδιάς

Μαζικά βρέθηκαν οι πιστοί στις εκκλησίες του νομού το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι κάτοικοι της Ηλείας αλλά και οι ετεροδημότες επισκέπτες, γιόρτασαν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση, συμμετέχοντας στο «Πάσχα του καλοκαιριού».

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Μοναστήρια και εκκλησίες γέμισαν με ντόπιους και επισκέπτες, με τις προσευχές, τις ευχαριστίες και τα τάματά τους στη χάρη Της. Τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που Tης έχουν αποδώσει οι πιστοί, δηλώνουν την αγάπη αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο Της.

Στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, παρουσία πλήθους πιστών και αρχών του τόπου.

Χιλιάδες πολίτες μετέβησαν στην Σκαφιδιά για να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα της Παναγίας στο γνωστό μοναστήρι, να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και την Λιτανεία. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και τη Θεία Κοινωνία, ξεκίνησε η Λιτανεία της Ιερής εικόνας της Παναγίας στο μεγάλο προαύλιο έξω από την Ιερά Μονή.

Οι Παναγίες στην Ηλεία

Μητέρα, Προστάτιδα, Παρηγοριά, Ελπίδα, Τιμώμενη, Ιερό Πρόσωπο, Μεσίτρια που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα..
Η Παναγία κατέχει Πρωταρχική θέση στην Τιμή και στον Σεβασμό των Χριστιανών.

Όταν η Παναγία πληροφορήθηκε σύμφωνα με την παράδοση, άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθη τους ουρανούς.

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων, αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια όπως άλλωστε αρμόζει, γιορτάστηκε η γιορτή της Παναγίας και εκδηλώθηκε με τη λειτουργία δεκάδων Ιερών Προσκηνημάτων αφιερωμένων στο όνομα της.

Στους αρκετούς Ιερούς Ναούς που υπάρχουν στο Νομό μας τελέσθηκαν οι Θείες Λειτουργίες και στη συνέχεια οι χιλιάδες πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη Χάρη της.

Αναλυτικότερα οι Ιεροί Ναοί στην Ηλεία που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία είναι:

– Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Μονή της Εισοδιώτισσας στον Άγιο Ιωάννη του δήμου Πύργου.

– Το μοναστήρι της Ιεράς Μονής της Παναγίας στη Σκαφιδιά, χρονολογείται πως κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα.

– Από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ηλείας, χτισμένο τον 18ο αιώνα με αριστουργηματικά τέμπλα είναι και η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στη Δίβρη.

– Σημαντικής ιστορικής αξίας είναι και η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Φραγκαβίλα στο Δήμο Αμαλιάδας.

-Κτισμένη πάνω σε βράχο από τον 12ο αιώνα είναι η Ιερά Μονή της Κρεμαστής, η οποία μάλιστα γιορτάζει δυο φορές το χρόνο.

Τέλος ίσως το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο του νομού μας χτισμένο το 920 προς τιμή της Παναγίας, είναι η Ιερά Μονή Καθολικής στη Γαστούνη. Η βυζαντινή εικόνα της Θεομήτορος να κρατά το Θείο Βρέφος είναι σπάνια με ανεκτίμητη αξία.

Εκτός των ιστορικών Ιερών Ναών που αναφέρθηκαν υπάρχουν και δεκάδες άλλοι στο νομό μας όπως η Ι.Μ. Κοίμησης της Θεοτόκου στα Κρέστενα, Ζωοδόχου Πηγής στο Επιτάλιο, Ι.Μ.Σεπετού, Παναγία των Βλαχέρνων, Ι.Μ. της Ελεούσας Θεοτόκου στο Βαρθολομιό, Παλαιοπαναγίας Μανολάδας, Παναγία η Θεοφιλιώτισσα στο Καγκάδι Βουπρασίας κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος