FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στην Ηλεία – Επετειακές εκδηλώσεις και παρελάσεις σε όλους τους Δήμους

Ημερομηνία: 22-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Με λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος στην Ηλεία, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Σήμερα στον Πύργο, μετά τις καθιερωμένες ομιλίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 11 το πρωί, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς ενώ ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί επίσημη Αρχιερατική Θεια Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από την Στρατιωτικό και πρόεδρο της Ηλειακής εταιρείας πολιτισμού «Τάκης Δόξας» κ. Ευγενία Χριστοπούλου και αμέσως μετά θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και τις αρχές του τόπου.

Στις 11 ο Δήμαρχος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση στο Λάτσειο και στις 11.30 θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου.

Μετά το πέρας της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο ΣΠΚ η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Ακαδημαϊκού Δασκάλου Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης της πόλης Βασίλειος Λίγγας, αδαπάνως για το Δήμο Πύργου με την επιμέλεια του Δημάρχου.

Στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Π.Ε. Ηλείας, ο Λαογραφικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» με συνδιοργανωτή την Π.Ε. Ηλείας, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο με θέμα «Η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 και η μάχη του Πύργου 3 Απριλίου 1821».

Στο Δήμο Ήλιδας

Ομιλίες από εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ήλιδας θα πραγματοποιηθούν το πρωί και στις 11 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αμέσως μετά παιδιά παιδικών σταθμών του δήμου, μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας και του 1ου Γυμνασίου της πόλης θα απαγγείλουν ποιήματα.

Τη Δευτέρα, ημέρα του εορτασμού, θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η δικηγόρος Μαγδαληνή Πλεμμένου και αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας (αφετηρία στο 1ο Γυμνάσιο στην οδό Φραγκαβίλλας και τερματισμός στην οδό Κολοκοτρώνη) από μαθητές παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.

Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Σχολικές εορτές, με ομιλίες ποιήματα και τραγούδια θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Την Δευτέρα, στην έδρα του Δήμου, την Ολυμπία αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης, στους Ιερούς Ναούς θα τελεστεί επίσημη δοξολογία ενώ θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός της ημέρας ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις. Μετά το τέλος των παρελάσεων θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.

Στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστενων

Επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων όπου σε όλες τις σχολικές μονάδες έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ομιλίες αλλά και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων.

Παραμονές της επετείου, την Κυριακή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στις 18.45 το απόγευμα, στην Κρέστενα, συγκέντρωση στην ανατολική πλατεία Ειρήνης για την διεξαγωγή της 9ης Λαμπαδηφορίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη Δημοτική Κοινότητα Κρεστένων. Μετά το πέρας της Λαμπαδηφορίας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία.

Την Δευτέρα 25η Μαρτίου, στις τοπικές κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων θα τελεστεί δοξολογία στους Ιερούς Ναούς και θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικούς.

Στην Κρέστενα  η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 10.45 επί της οδού Ξενοφώντος. Αμέσως μετά θα παρουσιαστούν εθνικοί χοροί από μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στην κεντρική πλατεία.

Την ίδια ώρα θα γίνει και η παρέλαση σε Μακρίσια και Καλλίκωμο ενώ στις 11 στην Ανδρίτσαινα και την Καλλιθέα. Μετά τις παρελάσεις θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος