FOLLOW US: facebook twitter

Με κουπόνια η κάλυψη παγίων δαπανών των επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 05-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Με τη μορφή πίστωσης στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα δοθεί η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών, το οποίο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση που κινείται στο πλαίσιο του περιορισμού και της στόχευσης των κρατικών δαπανών, όπως υπαγορεύει η πιεστική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εφεξής.

«Χρησιμοποιούμε στην επόμενη φάση, όπως στο εργαλείο των δαπανών, τη μορφή του κουπονιού, της πίστωσης που θα έχουν οι επιχειρήσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και αυτό μπορούμε να το αντισταθμίσουμε με επιπλέον έσοδα εφόσον πάνε καλά τα πράγματα», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ, στον Παύλο Τσίμα, μιλώντας για το κόστος του lockdown και την εξάντληση των πόρων που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για τη στήριξη επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου προγραμματίζεται να είναι 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται προφανώς για ποσό που δεν περισσεύει από τον προϋπολογισμό, καθώς τα μέτρα γενικευμένης στήριξης παρατείνονται με την παράταση του lockdown. O κ. Σκυλακάκης ανέφερε χθες ότι το επιπλέον κόστος από το κλείσιμο της λιανικής στην Αττική είναι 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Επομένως, οι δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, που φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, ισοδυναμούν σχεδόν με το σύνολο του προϋπολογισμού του μέτρου κάλυψης παγίων δαπανών.
Το μέτρο θα αφορά μόνο επιχειρήσεις με εργαζομένους και θα καλύπτει όσους έχουν το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, αλλά και ζημίες ενός ύψους. Το ύψος αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θα είναι όμως πιθανότατα ποσοστό των εσόδων της επιχείρησης. Επίσης, είναι ανοιχτό ακόμη αν το μέτρο θα έχει κλαδική στόχευση ή όχι.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε χθες ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της επιστρεπτέας προκαταβολής, των αναστολών και των ενοικίων, δηλαδή θα παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν δύο καινούργια εργαλεία: η κάλυψη των παγίων δαπανών αλλά και οι ρυθμίσεις των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να καταστεί μη επιστρεπτέο ένα τμήμα της βοήθειας.

«Θα είμαστε πιο προσεκτικοί και στοχευμένοι στη βοήθεια κατά την έξοδο», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα υγιή δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη. «Θα χρειαστεί πολύ προσεκτική δημοσιονομική πολιτική για να αποφύγουμε τα απόνερα της κρίσης, χωρίς να υποτιμούμε και την ανάπτυξη».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του χθες στο Capital, είπε ότι μέσα στον Μάρτιο θα νομοθετηθούν το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών και η «Γέφυρα ΙΙ», για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, που θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο.

Για το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου, τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία μέχρι τότε». Πάντως, αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα των δυνατοτήτων για νέες δράσεις, οι οποίες έχουν συζητηθεί και με τους θεσμούς, όπως αποκάλυψε.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος