FOLLOW US: facebook twitter

Με κινηματογραφικό χρώμα η τελετή έναρξης στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο

Ημερομηνία: 29-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
1 Φεστιβάλ, 17 πόλεις , 59 χώρες, 86 διαγωνιζόμενες ταινίες, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι θεατές

Κινηματογραφικό χρώμα θα έχει η επίσημη τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στον θέατρο Απόλλων, στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην τελετή θα προβληθεί η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Κώστα Φέρρη (1961),, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν». Γυρισμένη στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος), πρόκειται για μια πρώιμη πειραματική εκδοχή του είδους που 25 χρόνια αργότερα ονομάσαμε “βίντεο κλιπ”, βασισμένη σε δύο πασίγνωστά τραγούδια. Παράλληλα θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019). Ο Ντούσιας είναι από τους παλαιότερους Έλληνες animator κι ανήκει στην πρώτη ομάδα καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με το 3D στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ξεχωριστή νότα θα δώσουν δύο νέες μουσικοί από τον Πύργο, οι αδελφές Μελίνα και Μυρσίνη Δημητροπούλου, 15 και 13 ετών, που με τα βιολιά και το πιάνο θα ταξιδέψουν το κοινό σε μουσικές του κινηματογράφου και όχι μόνο. Το ντουέτο προέρχεται από τα σπλάχνα του Φεστιβάλ, την Camera Zizanio, και για το Φεστιβάλ είναι ένα χαρακτηριστικό πρόσωπο του νέου Πύργου.

Την Κυριακή 1/12 στις 11.00 το πρωί η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι η συγκλονιστική ταινία «Supa Modo», ο περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, που έχει  συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία.

Τιμώμενο πρόσωπο

Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ είναι ο Κώστας Φέρρης. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, κινηματογράφου, τηλεοράσεως, θεάτρου και άλλων θεαμάτων, θεατρικός συγγραφέας, λιμπρετίστας, στιχουργός, θεωρητικός του οπτικοακουστικού, παραγωγός ταινιών και μουσικών έργων, μοντέρ και ενίοτε ηθοποιός ή… τραγουδιστής, κατά καιρούς δημοσιογράφος, εκδότης, τηλεοπτικός παρουσιαστής και δάσκαλος σκηνοθεσίας, με τέσσερα Διεθνή Βραβεία και περισσότερα από 40 Εθνικά, μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και της Alliance Mondiale du Cinema, εκπρόσωπος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών στη FERA, ο Κώστας Φέρρης αν μη τι άλλο, είναι ο πλέον πολυπράγμων Αναγεννησιακός καλλιτέχνης-δημιουργός της Ευρώπης.

Φώτα, κάμερες, πάμε…

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πιο χαρούμενο φεστιβάλ της Ελλάδας, θα διεξαχθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά ενώ για πρώτη φορά φέτος θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας μας: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο, φιλοδοξώντας να σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation, και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας, όπως κάθε χρόνο, την πόλη του Πύργου, την καρδιά του Φεστιβάλ, σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό.

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, εν όψει της μετεγκατάστασής του στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ, το συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την 22η διοργάνωσή του.

Στα διάφορα διαγωνιστικά του προγράμματα φέτος θα προβάλλει 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου –ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, στη δημοφιλή Camera Zizanio, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει  παιδιά από 48  χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, ένα πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων καταφέρνουν κάτι μαγικό: για λίγες μέρες μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Την ίδια στιγμή δάσκαλοι και καθηγητές επισκέπτονται το φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα, για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης.

Ένα από τα σημαντικότερα παιδικά Φεστιβάλ στον κόσμο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε στο πέρασμα του χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται για να πάρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος