FOLLOW US: facebook twitter

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε το κυνήγι και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 08-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Επιτρεπόμενα είδη θηραμάτων και περιορισμοί βάση της Ρυθμιστικής θήρας 2020-2021

Με καλούς οιωνούς αν και εν μέσω κορονοϊού και αυστηρών υγεινομικών μέτρων, έχει ξεκινήσει στην Ηλεία το κυνήγι από τις 20 Αυγούστου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2021. με εξαίρεση τη θήρα αγριοκούνελου, η οποία επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι του νομού, φρόντισαν για την έκδοση των αδειών θήρας όπου ο αριθμός τους κινείται στα ίδια με πέρυσι και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουνε ακόμα περισσότερες κυνηγετικές άδειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυνηγοί του νομού δεν έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες του κορονοϊου και μάλιστα βρίσκουν διέξοδο στο αγαπημένο τους χόμπι. Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου εκδόθηκαν πάνω από 400 άδειες, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας πάνω από 250 και ίδια εικόνα υπάρχει και στους άλλους Συλλόγους. Έτσι,  οι αριθμοί των κυνηγετικών αδειών αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την απόφαση τους να βγουν για κυνήγι, γιατί είναι μια δραστηριότητα που γίνεται στην φύση, μέσα στα δάση, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός και συνάθροιση πολλών ατόμων, άρα ο κυνηγός είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με την νέα Ρυθμιστική Θήρας της φετινής σεζόν 2020-2021, έχουν τεθεί διάφοροι περιορισμοί σε σχέση με τις ημερομηνίες, το είδος των θηραμάτων και τον επιτρπόμενο αριθμό θηραμάτων ανά κυνηγό, όροι οι οποίοι πρέπει να τηρούνται αυστηρά και θα ελέγχονται από την θυροφυλακή. Βασικός στόχος είναι ο σεβασμός στον πληθυσμό των θηραμάτων για να εμπλουτίζεται η πανίδα της περιοχής και άρα σεβασμός και στο περιβάλλον.  

Στην Ηλεία, οι κυνηγοί προτιμούν ως θηράματα τα ορτύκια, τις τσίχλες, την μπεκάτσα και την πέρδικα που ξεκίνησε από την 1η του Οκτώβρη, αλλά και τι κυνήγι του αγριογούρουνου κυρίως ανά παρέες. Βεβαίως υπάρχουν και οι λαγοκυνηγοί , το κυνήγι του λαγού ξεκινησε στις 15 Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 10 Γενάρη 2021.

Που απαγορεύεται το κυνήγι

Ωστόσο οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί  στην επιλογή των τόπων που θα κυνηγούν. Έτσι, προσοχή απαιτείται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου που εκδίδονται από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

Επιπλέον το κυνήγι απαγορεύεται :

-Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

-Στα εκτροφεία θηραμάτων.

-Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

-Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.

-Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής.

-Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.

-Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την υπ΄αρ. 414985/29.11.1985 (Β’ 757) κοινή υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Η.Π. 8353/276/Ε103 (Β’ 415) και ισχύει.

-Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, όπως αναφέρεται στο σημείο 28 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

-Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.

-Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.

-Σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης, σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 258 του ν.δ. 86/1969.

-Για την ισχύ της απαγόρευσης θήρας λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού , απαιτείται η έκδοση από την οικεία Δασική Αρχή, με βάση την παρούσα ρύθμιση ειδικότερης για το θέμα αυτό Δ.Α.Δ., στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της απαγόρευσης και αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης.

Απαγορεύεται επίσης η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις Νήσους Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.

Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Θηρεύσιμα είδη και ημερομηνίες έναρξης θήρας 2020-2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ