FOLLOW US: facebook twitter

Με νέους Ηλείους ελαιοπαραγωγούς στα Χανιά

Ημερομηνία: 14-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

pena-xania1

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Μινέρβα»

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στηρίζει με όποιον τρόπο διαθέτει το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, επισημαίνοντας στους νέους αγρότες να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες όπως είναι η ελιά και μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση να δημιουργήσουν ποιοτικά ελαιοκομιικά προϊόντα.

pena-xania2

Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια  Ένωση Νέων Αγροτών συμμετείχε με ομάδα νέων ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηλείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε η Μινέρβα στα Χανιά, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την εφαρμογή καλών γεωργικών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια με οφέλη για τη φύση, τους αγρότες και το προϊόν, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης.

Πρόκειται για την “Ακαδημία Αγροτών”, που δίνει τη δυνατότητα, μέσω ειδικών σεμιναρίων, σε ομάδες παραγωγών να «γνωρίσουν» σε πρώτη φάση σύγχρονες μεθόδους στον τομέα της αειφόρου -οικολογικής καλλιέργειας για το ελαιόλαδο και αργότερα και σε άλλες δράσεις του πρωτογενή τομέα.

Σκοπός της Ακαδημίας είναι η βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και της ποιότητας των προϊόντων τους, αλλά και την επίτευξη του μικρότερου δυνατού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Η διοίκηση της Π.Ε.Ν.Α. Ηλείας συγχαίρει την πρωτοβουλία της «Μινέρβα», που έχει ως στόχο τη στήριξη των ελλήνων αγροτών και ειδικότερα των νέων, που ακολουθούν καλές γεωργικές πρακτικές.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι νέοι αγρότες μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δυνατού brand  name για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από ημερίδες στις κατά τόπους ενώσεις των νέων αγροτών της χώρας και συμμετοχής σε διάφορα φεστιβάλ η Π.Ε.Ν.Α. ενημερώνει τους νέους παραγωγούς για να μπορέσουν να προωθήσουν το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

«Επισημαίνουμε την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ώστε να  περιοριστεί το κόστος παραγωγής με την είσοδο νέων τεχνολογιών στο στάδιο παραγωγής. Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη αύξησης του μεριδίου παραγωγής που τυποποιείται με απώτερο στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερης συνολικά υπεραξίας από τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών. Τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, την αναβίωση των συνεταιρισμών και τη δημιουργία να ομάδων παραγωγών με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Την ανάπτυξη κοινών καναλιών διανομής που θα επιτρέψουν την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι « Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πάνω από το 80% της παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην ποιοτική κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», πράγμα που σαν ποσοστό είναι μοναδικό στον κόσμο. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε.»

Η σχέση ελαιολάδου και τουρισμού

Τέλος όσον αφορά την σχέση ελαιολάδου και τουρισμού, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευθεί τον τουρισμό για να μπει στα σπίτια όλων εκείνων που φτάνουν στην χώρα μας κάθε χρόνο.

«Οι δύο κλάδοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Το πώς είναι εύκολο: ένα μπουκαλάκι ελληνικό ελαιόλαδο πάνω στο τραπέζι όλων των εστιατορίων στις τουριστικές περιοχές το οποίο θα χρησιμοποιούσαν οι επισκέπτες. Μερικά ml θα ήταν αρκετά, η φθηνότερη και πιο αποτελεσματική διαφήμιση. Θα μπορούσαν να το δουν, να το μυρίσουν να το γευθούν. Να συστηθούν με τον πλούτο μας και στη συνέχεια να το αναζητήσουν στις πατρίδες τους. Να τους γίνει απαραίτητο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι άπαντες γνωρίζουν την μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία. Μεσογειακή διατροφή χωρίς ελαιόλαδο δεν γίνεται. Και μπορεί εμείς στην Ελλάδα να κάνουμε λόγω για λάδι όταν αναφερόμαστε στον πράσινο χρυσό μας γιατί το έχουμε ως κάτι δεδομένο, εκείνοι όμως που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό ξέρουν πολύ καλά πότε να αναφερθούν σε λάδι και πότε σε ελαιόλαδο.

Αυτό το τόσο απλό και εύκολο λοιπόν δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Και ίσως να μην το καταφέρουμε ποτέ αν δεν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε πραγματικά με την πρωτογενή παραγωγή και τις ανάγκες της…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος