FOLLOW US: facebook twitter

«Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα»: Με ηλειακή συμμετοχή η μεγάλη έκθεση στη Γερμανία από την αρχαιολόγο Ολυμπία Βικάτου

Ημερομηνία: 06-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Τα επίσημα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μυκήνες: Ο μυθικός Κόσμος του Αγαμέμνονα» πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Παρουσία της Γραμματέως του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Petra Olschowski, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος δρ. Μαρίας Βλαζάκη, άνοιξε τις πύλες της η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κρατικό Μουσείο της Βάδης.

Είναι μια έκθεση που όμως η Ηλεία δεν θα μπορούσε να λείπει και έχει διπλή εκπροσώπηση. Από τη μια με σημαντικά μυκηναϊκά ευρήματα σε ανασκαφές στην Ηλειακή γή και απο την άλλη με την φυσική εκπροσώπηση απο την Διευθύντρια της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, αρχαιολόγου απο την Αρχ. Ολυμπία, Ολυμπία Βικάτου. Η πρώην αναπληρώτρια έφορος της ΕΦΑ Ηλείας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ανασκαφές στο νομό – όπως και στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα και έχει φέρει μαζί με τους συνεργάτες της εξαιρετικά και σπάνια ευρήματα, μέρος των οποίων παρουσιάζεται στη Γερμανία.

Η έκθεση, η οποία απλώνεται σε περίπου 1000τμ, περιλαμβάνει πάνω από 400 απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας αρχαιότητες, προερχόμενες από δώδεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων (Χανίων, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος, Αργολίδας, Αθηνών, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Πιερίας) και δύο Δημόσια Μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Τα εκθέματα είναι αποτέλεσμα συστηματικών ανασκαφών ανά την Ελληνική επικράτεια οι οποίες διενεργήθηκαν από τον 19ου αιώνα (Ταφικός Κύκλος Α Μυκηνών) έως και τις μέρες μας (η έρευνα του αποκαλούμενου λακκοειδή τάφου του «Γρύπα – Πολεμιστή», μόλις το 2015), ενώ επιδιώχθηκε η παρουσία συνόλων και όχι μεμονωμένων αντικειμένων. Οι αρχαιότητες επιχειρούν να φωτίσουν την καθημερινή ζωή των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων, την ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών.

Για την καλύτερη κατανόηση της έκθεσης έχει «επιστρατευθεί» άφθονο εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα, έχει πραγματοποιηθεί αναπαράσταση με τη χρήση παλαιού γύψινου αντιγράφου της Πύλης των Λεόντων στις Μυκήνες από το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, καθώς και αναπαράσταση σε  φυσικό μέγεθος, της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου, ενώ έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Από τα αριστουργήματα της έκθεσης ξεχωρίζουν μία χρυσή νεκρική προσωπίδα και μία επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α΄των Μυκηνών, χρυσά δακτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του «Γρύπα – Πολεμιστή στην Πύλο, ένα χάλκινο «στέμμα» με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, ένα ταυρόσχημο ρυτό από τη Μαγνησία, καθώς και ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Για τη διαμόρφωση του μουσειολογικού σκεπτικού, τον έλεγχο επιτοίχιων κειμένων και υποτίτλων, καθώς και για την ασφαλή μεταφορά αρχαιοτήτων στη Γερμανία συγκροτήθηκαν ήδη από το 2016 επιστημονική επιτροπή και ομάδα εργασίας από στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εξειδικευμένο προσωπικό βοήθησε αποτελεσματικά στην τεκμηρίωση και συντήρηση των ευρημάτων, συνόδευσε και εγκατέστησε τις αρχαιότητες στη Γερμανία, συνεργαζόμενο αρμονικά με τους γερμανούς συναδέλφους.

Η κα Βικάτου ήταν ανάμεσα στους ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Καρλσρούη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου, όπου αναφέρθηκε στη Μυκηναϊκή Ηλεία υπό το φως των νέων δεδομένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος