FOLLOW US: facebook twitter

Με επιτυχία και τα φετινά «Φιλαρέτεια» στην Ώλενα – Κυριάρχησαν μνήμη και συγκίνηση

Ημερομηνία: 14-09-2022 | Συντάκτης:

Το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα «Φιλαρέτεια»» στην Τ.Κ  Ώλενας  του Δήμου Πύργου, προς τιμήν του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου, που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από βασανιστήρια στις Φυλακές της Τριπολιτσάς, τον Σεπτέμβριο του 1821.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων φέτος προβλήθηκε στο ευρύ κοινό η δραματοποιημένη ταινία-ντοκιμαντέρ  στην κεντρική πλατεία Ωλένης: «Ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα μπουντρούμια της Τριπολιτσάς», που γυρίστηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021 σε περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας και καταγράφει την πορεία του 1821 στην Πελοπόννησο μέσα και από το μαρτύριο του Φιλαρέτου. Την σκηνοθεσία είχε το Messinia View και ο Ιωάννης Μουτσούλας, ενώ το σενάριο και τους διαλόγους έγραψε ο Γεώργιος Κουρκούτας. Η ταινία έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Τοπικού Διαμερίσματος Ωλένης, με την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και της ενορίας του Αγίου Νικολάου, ενώ καθοριστική είναι η παρέμβαση του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», που είχε τον γενικό συντονισμό και του εργαστηρίου Παραδοσιακών Φορεσιών της κ. Αιμιλίας Γιαννοπούλου.

Εντυπωσιακή ήταν και η υπαίθρια Έκθεση με Θέμα «Παραδοσιακά όπλα- κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» στο χώρο της εκδήλωσης με διοργανωτή τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών όπλων Πατρών, που είχε συμμετάσχει και στα γυρίσματα της ταινίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση των αγημάτων του Σκοπευτικού Ομίλου Πατρών, του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλάετης», του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» και μαθητών του χωριού στην κεντρική οδό της Ώλενας, ενώ έγινε και  παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς και του οπλισμού του 1821 από τον Σκοπευτικό όμιλο παραδοσιακών όπλων Πατρών και τον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Βαγγελάκο, ενώ το «παρών»  έδωσε και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» με αντιπροσωπεία του ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμό.

Η αναβίωση μιας δραματικής στιγμής του 1821 που συγκίνησε τους θεατές

Ακολούθησε ένα θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τα παιδιά του χωριού και τον «κινηματογραφικό» Φιλάρετο κ. Κων. Μπιλάλη, που αναφερόταν σε ένα περιστατικό για την θετική σχέση του Φιλαρέτου με τα σχολεία του Πύργου, που καταγράφει ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ. Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία για τον Εθνομάρτυρα Φιλάρετο, που προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους παρόντες που κατέκλυσαν την Πλατεία του χωριού. Μετά το τέλος της ταινίας τους παρόντες χαιρέτισε η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» κ. Αγγελική Δημητρακάκη-Βασιλοπούλου, που αναφέρθηκε στην ιδέα και την υλοποίηση της ταινίας, ενώ τίμησε ο Σύλλογος με πλακέτες και αναμνηστικά τους Συλλόγους και τους συντελεστές που βοήθησαν σε αυτήν.

Το πρωί της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2022 τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ωλένης, χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου  και στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Λαογραφικός σύλλογος «Η Ωλένη» έλαβε μέρος με παραδοσιακές φορεσιές της Μικράς Ασίας, για να τιμηθεί το 1922, στην καθιερωμένη παρέλαση μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Ωλένης.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου, κατάθεση στεφάνων και ομιλία, από τον φιλόλογο του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιο Κουρκούτα. Οι εκδηλώσεις μνήμης έκλεισαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των Ηρώων και τον Εθνικό ύμνο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος