FOLLOW US: facebook twitter

Με επιτυχία η άσκηση στην Αρχαία Ολυμπία παρουσία Μενδώνη – Στυλιανίδη

Ημερομηνία: 04-06-2022 | Συντάκτης:

Ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία Λίνα Μενδώνη, Χρήστος Στυλιανίδης στην άσκηση ​Άσκηση προληπτικής απομάκρυνσης των επισκεπτών, σε περίπτωση πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους, καθώς και δείκτη επικινδυνότητας πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών 4. Στην άσκηση που έγινε, σε συνθήκες προσομοίωσης πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε τρία χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο, συνεργάστηκαν άψογα, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηλείας, το Δασαρχείο Ηλείας και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ολυμπίας, με συνεργασία εθελοντών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο, κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ ανταποκρίθηκαν απολύτως και τα συστήματα πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο. Και οι δύο χώροι εκκενώθηκαν, συντεταγμένα, από τους επισκέπτες και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλή τόπο. Μικτό κλιμάκιο πυροσβεστών και ΕΚΑΒ πραγματοποίησε διάσωση αγνοούμενης. Ακολούθησε σύσκεψη των Υπουργών και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Είμαστε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να δουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, μέσα ή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Δουλέψαμε και δουλεύουμε συστηματικά με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ακολουθώντας την οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόληψη, προετοιμασία και συντονισμό. Είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες των τριών Υπουργείων, από τον Ιανουάριο του 2022, δουλεύουν συστηματικά και συνεργάζονται, σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να κατανοήσει ο ένας τη δουλειά και την αρμοδιότητα του άλλου και όλοι μαζί να συντονιστούν για να προστατέψουν το μείζον αγαθό την ανθρώπινη ζωή, τον αρχαιολογικό χώρο, το δάσος. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιουργεί προβλήματα ηυξημένα ξαφνιάζοντας πολλές φορές με την σφοδρότητά της. Γι’ αυτό έχει σημασία η συστηματική πρόληψη και η προετοιμασία».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, σε αυτόν τον χώρο που είναι παγκόσμιο σύμβολο, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τις Υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τον Δήμο, για μια σημαντική άσκηση ετοιμότητας. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά ζητήματα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο. Η πρώτη τέτοια άσκηση έγινε στην Αφαία, στην Αίγινα και έπειτα από την Ολυμπία, θα συνεχίσουμε με την Επίδαυρο. Για πρώτη φορά θα γίνουν εγκαίρως καθαρισμοί και αντιπυρικές ζώνες. Με τη Λίνα Μενδώνη, από την αρχή, εντοπίσαμε και ιεραρχήσαμε τα ζητήματα των αρχαιολογικών χώρων, των πιο συμβολικών χώρων στην Ελλάδα».

Τους Υπουργούς στην άσκηση συνόδευσαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι βουλευτές Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινής Ομάδας Εργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης και διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος