FOLLOW US: facebook twitter

Με ένα κλικ στο Κτηματολόγιο

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Προχωρά η διαδικασία για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Υποθηκοφυλακείου Πύργου

Η εξ’ αποστάσεως πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τα πρώτα βήματα για τις απαιτούμενες αλλαγές έχουν γίνει ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σημαντικά μέχρι να φτάσουμε στο «ψηφιακό Κτηματολόγιο».

Σύντομα οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους παρέχουν οι επιστημονικοί τους σύλλογοι και επιμελητήρια και για τους ελέγχους δεν καταβάλλεται κανένα αντίτιμο με τη διαβαθμισμένη πρόσβαση (για λόγους ασφάλειας) να αφορά:

  • Δικηγόρους που διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.
  • Δικαστικούς επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Συμβολαιογράφους έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.
  • Μηχανικούς που έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.
  • Πολίτες ή νομικά πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά τους με χρήση κωδικών Taxisnet.

Ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων

Μέσα σε όλα έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα έργο ψηφιοποίησης αρχείων προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

Προχωρά η διαδικασία και στο Υποθηκοφυλακείο Πύργου

Στην διαδικασία ψηφιοποιήσής του βρίσκεται και το Υποθηκοφυλακείου Πύργου όπου γίνονται από το προσωπικές τεράστιες προσπάθειες συγκέντρωσης όλου του αρχείου του και των χιλιάδων τίτλων που φιλοξενούνται σε τόμους και που πρέπει να μπουν σε μια σειρά. Το Υποθηκοφυλακείο Πύργου πιθανόν μετά το καλοκαίρι θα ενοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το Κτηματολόγιο και θα είναι πλέον ενιαία υπηρεσία.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος