FOLLOW US: facebook twitter

Με είσοδο στα σούπερ μάρκετ – Σε ισχύ τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 17-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

Με κάρτα- χαρτάκι- εισόδου, μπαίνουν πλέον από χθες οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ και της περιοχής μας, τηρώντας αυστηρά την αναλογία “ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα”, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, παρέχονται και υπηρεσίες ντελίβερι για παραδόσεις κατ’ οίκον όχι μόνο καθημερινά μέχρι τις 10 το βράδυ αλλά πλέον και τις Κυριακές.

Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ηλείας, σε Πύργο και Αμαλιάδα, τηρήθηκαν τα παραπάνω μέτρα και στην είσοδο έμπαινες λαμβάνοντας κάρτα εισόδου ανάλογα με τα άτομα που υπήρχαν στο κατάστημα. Ο Χρήστος Μπεβούδας, υπεύθυνος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αμαλιάδα, μας εξηγεί πως λειτουργεί το νέο σύστημα, προκειμένου να προστατευτούν εργαζόμενοι και καταναλωτές. “Το κατάστημα είναι 600 τμ οπότε μαζί με το προσωπικό στο χώρο του σούπερ  μάρκετ μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα – τηρώντας φυσικά τις αποστάσεις- 60 άτομα. Στην είσοδο λοιπόν υπάρχει υπάλληλος ο οποίος δίνει σε κάθε άτομο που μπαίνει από ένα χαρτάκι αριθμημένο. Μέσα στο κατάστημα υπάρχουν αντισηπτικά σε εμφανές σημεία καθώς και τραπεζάκι με αντισηπτικά και μαντηλάκια για να καθαρίζουν τα καρότσια και τα καλάθια. Επίσης έχουμε διαχωριστικά αυτοκόλλητα στο δάπεδο για την τήρηση των αποστάσεων και στα ψυγεία λειτουργούμε με αριθμό προτεραιότητας. Τέλος τα ταμεία βάσει των οδηγιών είναι ανά δεύτερο ανοιχτό και φυσικά το προσωπικό όλο λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας με μάσκα και γάντια”.

Στο ερώτημα πως συμπεριφέρονται οι καταναλωτές, ο κ. Μπεβούδας τόνισε ότι “ώρα με την ώρα συνετίζονται και πειθαρχούν”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος

Αναλυτικά τα μέτρα

 1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

– Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

– Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

– Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

– Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

– Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή..

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

– Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.

– Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

– Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος