FOLLOW US: facebook twitter

Δεκάλογος ΓΕΩΤΕΕ για εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας

Ημερομηνία: 14-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Πρόταση για δημιουργία Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα

 

Παρωχημένη, δεδομένων των νέων τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στη χώρα μας, η οποία ακολουθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, την ίδια διαδικασία…ελαιοπροστασίας εδώ και 40χρόνια βασιζόμενη κυρίως σε εμπειρικές και υποκειμενικές εκτιμήσεις.

Αφορμή για τις παρατηρήσεις του ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας η ελαιοκομική χρονιά 2018, η οποία χαρακτηρίστηκε από την τεράστια απώλεια παραγωγής ελαιοκάρπου και την υποβαθμισμένη σε πολλές των περιπτώσεων ποιότητα ελαιόλαδου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2018 χωρίς να είναι ακραίες, ήταν ασυνήθιστες και επηρέασαν την καλλιέργεια της ελιάς δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των εντομολογικών (κυρίως δάκος) και μυκητολογικών (κυρίως γλοιοσπόριο) εχθρών της ελιάς.».

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει 10λογο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

1. Προτείνουμε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας με τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών και με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα.

2. Η προμήθεια των δραστικών ουσιών καταπολέμησης του δάκου θα πρέπει να γίνεται από το Υπ.Α.Α.Τ.. Όμως οφείλει σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της χώρας, να μελετήσει περεταίρω τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του δάκου, προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

3. Στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και  Ιονίων  Νήσων απουσιάζει η λειτουργία ενός ερευνητικού φορέα που να ασχολείται συστηματικά και μεθοδικά με την παρακολούθηση της φυτοπροστασίας της ελιάς. Θεωρούμε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»  με τη στελέχωσή τους με ερευνητές και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εμμένουμε στην θέση μας για τη δημιουργία Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και η έγκαιρη επιλογή αναδόχου. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, προτείνουμε την πραγματοποίηση τουλάχιστον τριετούς προγράμματος δακοκτονίας.

5. Θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος είσπραξης της εισφοράς δακοκτονίας. Εναλλακτικά προτείνουμε, η είσπραξη να γίνεται παράλληλα με τη δήλωση της ενιαίας ενίσχυσης, όπως γίνεται και η εισφορά  προς τον ΕΛ.Γ.Α..

6. Για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία και η συμμετοχή των κατάλληλων Γεωτεχνικών επιστημόνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος