FOLLOW US: facebook twitter

Με click away δεν… βάφεις αβγά

Ημερομηνία: 28-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η αποτυχημένη ελληνική πατέντα για το λιανεμπόριο

Περίπου δέκα μέρες πέρασαν από την πρεμιέρα του περίφημου clickaway στο λιανεμπόριο και τα συναισθήματα του εμπορικού κόσμου είναι, αν μη τι άλλο, ανάμεικτα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον τζίρο των καταστημάτων. Από τη μία υπάρχουν οι μεγάλες αλυσίδες, που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και γενικότερα τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξουν το clickaway, και από την άλλη τα καταστήματα ιδιαίτερα στην επαρχεία, τα οποία μιλούν για ανεφάρμοστο μέτρο που ευνοεί τους μεγάλους έναντι των μικρών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι σχεδόν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το clickaway ως μία ελληνική πατέντα που μπερδεύει παρά διευκολύνει τους καταναλωτές, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να σώσει σημαντικό ποσοστό του φετινού εορταστικού τζίρου.
Η άποψη των εμπορικών συλλόγων επιβεβαιώθηκε εν μέρει από τις απογοητευτικές εικόνες τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου, με ελάχιστους πελάτες έξω από τα καταστήματα να δοκιμάζουν παπούτσια και μπουφάν σε κοινή θέα. Εξάλλου τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος που ο κόσμος αγοράζει κατά κανόνα παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια, δηλαδή προϊόντα που θέλει να τα αγγίξει και να τα δοκιμάσει.

Με βάση, λοιπόν, τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω και του clickaway οι παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο για φέτος είναι η αγορά να καταφέρει να φτάσει το 30% με 35% του περσινού τζίρου. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το λιανεμπόριο ήταν ήδη βαθιά τραυματισμένο από το πρώτο lockdown και προσπαθούσε δειλά να ανακάμψει στις αρχές του φθινοπώρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι έμποροι χτυπούν «καμπανάκι», καθώς η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε πολύ περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις, κάτι που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 400 με 500 χιλιάδες επιπλέον ανέργους. Δυστυχώς με click away δεν …βάφεις αβγά. Άραγε νοιάζεται κανείς…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος