FOLLOW US: facebook twitter

Δύο χιλιάδες αφορολόγητα σε ιδιώτες γιατρούς αντί για προσλήψεις – Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών 

Ημερομηνία: 12-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Σε ιδιώτες γιατρούς έναντι αδράς αμοιβής καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να «καμουφλάρει» τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία ενώπιον και της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Τόσο το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όσο και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επανέλαβαν την πρόθεση των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο ΠΙΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να συμβάλλουν με ταχύτατες διαδικασίες στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, «σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά με εστίαση στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η πρόταση του υπουργού Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, «συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες. Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε επίσης από τον υπουργό Υγείας να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση αμοιβών, αλλά και ενίσχυση ειδικά όσων δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19.

Βολές ΟΕΝΓΕ προς κυβέρνηση: «Ιδιωτικοποιείτε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της με την πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας

Ειδικότερα, η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών σε μόνιμες θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αντ΄αυτού προσθέτει ότι «χτυπάει περαιτέρω τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο των “Συμπράξεων” μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών πάντα φυσικά σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ προτείνει την υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να το αποτρέψουμε. Η κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος