FOLLOW US: facebook twitter

Με 30+30 εκατ. ευρώ βάζει «πλάτη» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 14-09-2020 | Συγγραφέας:
-Σχέδιο «άμεσης δράσης» για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Δυτικής Ελλάδας
-Πλήρης επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της «Πρωινής»

Την εφαρμογή σχεδίου «άμεσης δράσης» για την ανακούφιση και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού ξεκινά το προσεχές χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Πρωινής» την περασμένη Παρασκευή. Στόχος του σχεδίου είναι να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και να αποτρέψει την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας, καλύπτοντας ως έναν βαθμό και τα κενά και τις αστοχίες της κεντρικής εξουσίας ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το business recovery πλάνο, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, απαιτεί ελάχιστα δικαιολογητικά και για πρώτη φορά περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτός των επιχειρήσεων. Επίσης, ο κλάδος της εστίασης που στην περιοχή επλήγη από την αρχική φάση της πανδημίας, αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που ακουμπάει στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω του COVID-19. Ένα σχέδιο που λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από το κεντρικό κράτος και ένα σχέδιο που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει τις δυνάμεις να στηρίζει την κοινωνία, ειδικά όταν έκτακτες συνθήκες το απαιτούν. Θέλω να εκφράσω την χαρά αλλά και την περηφάνια μου για το γεγονός πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήμασταν από τους πρώτους που διέγνωσαν την ανάγκη και αναλάβαμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Τα βασικά στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, είναι τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν από 5.000 έως 50.000 ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, σε σχέση με τη λειτουργία και την απώλεια τζίρου που υπέστησαν, συγκριτικά με την περίοδο 2019-2020
  • Το κεφάλαιο θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021
  • Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες ωφελούμενων: α) εμπόριο και υπηρεσίες, β) μεταποίηση και γ) εστίαση και τουρισμός
  • Η διαδικασία ένταξης ωφελούμενων προβλέπεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Οι παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος ήταν, η μέγιστη δυνατή ευρύτητα κλάδων και ωεφελούμενων, η απλότητα των διαδικασιών, η πριμοδότηση των επιχειρήσεων που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, η αναλογικότητα της ενίσχυσης με βάση το μέγεθος της απώλειας εσόδων και η αμεσότητα εφαρμογής και υλοποίησης.

«Το σχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις της ΠΔΕ για την επιχειρηματικότητα που έχουν ήδη ανακοινωθεί -όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των  μεταποιητικών και τεχνολογικών επιχειρήσεων, και ο μηχανισμός στήριξης επιχειρηματικότητας– ή που θα ανακοινωθούν εντός Σεπτεμβρίου -όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η δημιουργία γνώσης και καινοτομίας- αναβιβάζουν το ποσό στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας στα 60 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα, σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που εκχωρήσαμε στο κεντρικό κράτος για την λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποδεικνύεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ώρα της κρίσης, άμεσα και αποτελεσματικά, διαθέτει το ποσό των 120 εκ. ευρώ προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 6 μήνες σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και θα δώσουμε στις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους παραπάνω από το 26% όλου του προγράμματος μας.  Από την αρχή της κρίσης, είπαμε:  Κανένας μόνος του. Και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το αποδεικνύουμε. Όλοι μαζί μπήκαμε στην κρίση, όλοι μαζί θα βγούμε!», επισήμανε  ο κ. Φαρμάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων