FOLLOW US: facebook twitter

Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ημερομηνία: 23-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου που διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση).
Με 261 «Nαι» εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα ΠτΔ

«Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην αντιπροσωπεία της Βουλής που την επισκέφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να της ανακοινώσει την εκλογή της ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Δίνοντας το στίγμα για τα μείζονα ζητήματα στο νέο της ρόλο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, τη μετακίνηση των πληθυσμών, την προστασία αδυνάμων και την υποχώρηση του κράτους δικαίου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη χθες από την Βουλή, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 261 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, ενώ σημειώθηκαν και 6 απουσίες.

Την πρόταση της Ν.Δ. υπερψήφισαν 261 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Οι απόντες

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λείπει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Τρύφων Αλεξιάδης και ο Νίκος Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απουσίαζαν λόγω ασθένειας και η Κ. Αδάμου του ΜέΡΑ25. Ωστόσο, Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος είχαν στείλει επιστολή και δήλωναν πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε «παρών».

Με επιστολική ψήφο (ήταν σε αποστολή της Βουλής) ψήφισαν «ναι» ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι όμως δεν είχαν στείλει επιστολή.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς συγκέντρωσε πάνω από 200 ψήφους που απαιτούνται για εκλογή ΠτΔ.

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν στη νέα Πρόεδρο, στο γραφείο της στο ΣτΕ, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι της Βουλής.

Η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα γίνει στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, και θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος