FOLLOW US: facebook twitter

«Μαύρο» Πάσχα για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συντάκτης:
Καταρρέει η τιμή στα αμνοερίφια, ακυρώθηκαν παραγγελίες Ισπανία και Ιταλία
-Η απουσία οβελία στη σούβλα περιορίζει αισθητά την εγχώρια ζήτηση

Μεγάλες είναι οι πληγές που έχει προκαλέσει και στον κτηνοτροφικό κλάδο η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, διότι εκδηλώνεται τη χειρότερη στιγμή για τους κτηνοτρόφους, καθότι ακυρώνονται προγραμματισμένες  παραγγελίες για το εξωτερικό, κυρίως Ισπανία και Ιταλία, μια και το Πάσχα των Καθολικών είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ το αμέσως επόμενο ακολουθεί το Ορθόδοξο Πάσχα. Όλα τα στοιχεία φέτος προμήνυαν εξαιρετική χρονιά, τόσο από άποψη τιμής, αλλά και ζήτησης των αμνοεριφίων, κάτι που πλέον ανατρέπεται εξαιτίας της έκτασης του κορονοϊού. Η μόνη τους ελπίδα, είναι η εγχώρια αγορά το Πάσχα που και αυτή δεν θα έχει την αναμενόμενη κίνηση, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων, Πάσχα στο χωριό δεν θα υπάρξει και πιθανότατα ούτε αρνί στη σούβλα!

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο κτηνοτρόφος Γιώργος Αδαμόπουλος από τη Μυρτιά, η φετινή χρονιά ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

«Οδηγούμαστε στην καταστροφή. Αντί για 5,50 ευρώ και πάνω, φέτος το αρνί έχει ξεκινήσε από τα 4 ευρώ και πάμε και για χαμηλότερα. Για παράδειγμα, κάποια χασάπικα δεν θέλουν το κεφάλι και το κόβουν. Εγώ έχω 80 αρνιά στον στάβλο και αναγκαστικά θα τα δώσω κοψοχρονιά. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, αφού για να τα ταΐσω πρέπει να πληρώνω διαρκώς για ζωοτροφές. Θέλω τρία τσουβάλια τη μέρα, πώς θα τα βγάλω πέρα; Ή μήπως νομίζουν ότι επειδή το γάλα πήγε στα 0,78 ευρώ από 0,75 σωθήκαμε; Ακόμα δεν έχω πάρει την επιδότηση για το γάλα. Αν θέλει ο κ. Βορίδης να βοηθησει, να στείλει τους υπαλλήλους να κάνουν σοβαρούς ελέγχους και να δουν ποιος κτηνοτρόφος έχει πάθει ζημιά και να του δώσουν αποζημίωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι αδικημένος κλάδος.

«Τόσα χρόνια  πληρώνω 1000 ευρώ στον ΕΛΓΑ και δεν έχω πάρει καμία αποζημίωση ποτέ. Γιατί να συνεχίσω να πληρώνω; Για να παίρνουν τα λαμόγια αποζημιώσεις; Ι κτηνοτρόφος είναι εγκαταλελειμμένος», είπε.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαντούνας από την Πηνεία δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η τιμή είναι στα 3,50 με 4 ευρώ για τα σφαγμένα και στα δύο ευρώ για τα ζωντανά.

«Κάθε χρόνο ξεκινούσαμε από τα 5 με 5,50 ευρώ και φέτος είμαστε τουλάχιστον δύο ευρώ κάτω. Παρόλο που σταματήσαμε τις εισαγωγές για να ενισχύσουμε την ελληνική κτηνοτροφία, φτάσαμε σήμερα να έχουμε μεγάλο απόθεμα. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για εμάς, όμως διαπιστώνω ότι σε τέτοιες καταστάσεις, κάποιοι βρίσκουν πάτημα και κάνουν παιχνίδια για να ρίξουν τις τιμές, όπως και με το γάλα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το κράτος να λάβει μέτρα στήριξης και για τους κτηνοτρόφους.

Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος από τη Ζαχάρω επισήμανε στην «Πρωινή» ότι η οικονομική ζημιά ξεπερνά τις 15.000 ευρώ φέτος.

«Η τιμή είναι στα 2,5 ευρώ για το ζωντανό και στα 4 για το σφαγμένο, αντί για 5,50 και πάνω που ξεκινούσαμε άλλες χρονιές. Από τα χασάπικα δεν υπάρχει ενδιαφέρον φέτος, ενώ και ζήτηση από τους πολίτες είναι μειωμένη. Από τη μειωμένη τιμή χάνουμε τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Κάθε χρόνο είχα πουλήσει ως τις 10 Φεβρουαρίου και μετά ξεκινούσα το άρμεγμα, φέτος δεν πούλησα με συνέπεια να χάσω 4.000-5.000 το μήνα από το γάλα, δηλαδή σύνολο 8.000-10.000 ευρώ και ταυτόχρονα άλλα 5.000 ευρώ από τη χαμηλή τιμή στα αμνοερίφια. Τεράστια η ζημιά και στο τέλος θα τα πουλήσουμε όλα κοψοχρονιά για να μη μας μείνουν στους στάβλους»,  τόνισε.

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι οι κτηνοτρόφοι είναι εγκλωβισμένοι και αντιμέτωποι με οικονομικό όλεθρο.

«Δεν κουνιέται φύλλο. Φέτος δεν έγιναν καθόλου εξαγωγές σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ στην εσωτερική αγορά η κίνηση είναι ελάχιστη λόγω του κορονοϊού. Εφόσον ο κόσμος δεν θα πάει στα χωριά να κάνει τραπέζια και να καταναλώσει, τα χασάπικα είναι διστακτικά και  τα αμνοερίφια θα μείνουν απούλητα. Η τιμή είναι πολύ χαμηλή, στα 4 ευρώ, όταν το κόστος μας είναι 5 ευρώ και πάνω για να μπορέσουμε να τα ταΐσουμε. Φέτος το Πάσχα δεν θα έχουμε λεφτά ούτε για να ταΐσουμε τα πρόβατα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι απαθής και παρατηρητής, δεν βλέπω να έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία», δήλωσε.

Ο αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ληφθούν μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας μέσω σχετικού προγράμματος της Περιφέρειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος