FOLLOW US: facebook twitter

Μαθητικός διαγωνισμός από το Υπ. Παιδείας με πρωτοβουλία της Φωτεινής Πιπιλή: «Η Εθνική Παλιγγενεσία ξαναγράφεται από τους μαθητές μας»

Ημερομηνία: 13-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Θετικό ήταν το Υπ. Παιδείας στην πρόταση της βουλευτή Φωτεινής Πιπιλή για τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ειδικότερα όπως τονίζει, για τους μαθητές των ιστορικών περιοχών που συμμετείχαν από την αρχή στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Η κ. Πιπιλή στην ενημερωτική επιστολή της επισημαίνει:

«Σ’ αυτές ειδικά τις περιοχές, στους ιστορικούς τόπους δηλαδή, η ιστορία της Επανάστασης του ’21 συναντά την καθημερινότητα. Τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες, πόσω μάλλον τα παιδιά που ζουν στην περιφέρεια, έχουν ως αφετηρία για την ιστορική τους γνώση τα ίδια τους τα χωριά, ενώ τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές που αναδείχθηκαν,  τους είναι γνώριμα πριν καν τα σχολικά τους χρόνια – τους συναντούν πολύ συχνά σε Ηρώα, σε ανδριάντες, σε προτομές, σε μικρά τοπικά μουσεία και σε διάσπαρτα μνημεία και τόποσημα.

Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, τη Ρούμελη και στα επαναστατημένα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου, τα παιδιά της περιοχής έχουν προσωπικά βιώματα ως προς την Επανάσταση του 1821 μέσα από τον κοινό τόπο που μοιράζονται με τους Αγωνιστές προγόνους, σε αντίθεση με τα παιδιά των μεγαλουπόλεων.

Παράδειγμα: η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα ή τα ιστορικά κεφαλοχώρια της ορεινής Ολυμπίας όπως η Ανδρίτσαινα και η Ζούρτσα – Νέα Φιγαλεία σήμερα, ή το εξαίσιο υπαίθριο μουσείο του Κήπου των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ή το μουσείο της Νέα Μονής στη Χίο.

Δεν σας κρύβω ότι η ιδέα αυτή γεννήθηκε από την προσωπική μου εμπειρία ως γόνος από πατέρα ιστορικής οικογένειας Αγωνιστών του ’21 (και από την εποχή της Ορλωφικής Επανάστασης), της οικογένειας των Πιπιλαίων από τη Ζούρτσα, της επαρχίας Τριφυλλίας – Ολυμπίας.

Η Επίκαιρη Ερώτησή μου προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, όπου η αρμόδια Υφυπουργός για τη Μέση Εκπαίδευση, κ. Ζέττα Μακρή, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη διοργάνωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου, μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Επαναστατικός αγώνας και τοπική ιστορία. Είκοσι ένας τόποι αφηγούνται τη συμμετοχή τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας».

Οι λεπτομέρειες έχουν ήδη κοινοποιηθεί με εγκύκλιο στις αρμόδιες μονάδες. Μαζί με την ενημερωτική επιστολή σας αποστέλλω το link για να δείτε τη συζήτηση στη Βουλή, όπου στη δευτερολογία μου έκανα ειδική αναφορά ονομαστικά σε γνωστές ιστορικές περιοχές (https://www.youtube.com/watch?v=WVWTe3jsCIE).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος