FOLLOW US: facebook twitter

Οριστικό: Μας ζητούν πίσω τα χρήματα των πυροδανείων!

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
-Απόφαση «βόμβα» από την Κομισιόν για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου
-Αποκλείει νέα ρύθμιση ο Σταϊκούρας και παραπέμπει… στον νόμο Χουλιαράκη!

Βόμβα στα θεμέλια της ηλειακής οικονομίας βάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει πίσω τα χρήματα των «πυροδανείων» που δόθηκαν στην Ηλεία μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Αυγερινοπούλου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνα που είχε ξεκινήσει από το 2016 σχετικά με το καθεστώς χορήγησης των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα που ήταν εγκαταστημένοι και λειτουργούσαν στην Ηλεία και σε άλλους πυρόπληκτους νομούς  και αποφάνθηκε ότι συνιστούν κρατική εγγύηση παραβιάζει την έννοια του άρ. 107  παρ. 1 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και δεν είναι συμβατά με την εσωτερική αγορά. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και με την δασοκομία.

Το πρόβλημα είναι πως η απόφαση C (2019) 7094 διατάσσει αφενός την ανάκτηση από τους δικαιούχους των χορηγηθεισών ενισχύσεων και αφετέρου την παύση της χορήγησης του ευεργετήματος των ανωτέρω καθεστώτων εφεξής, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι εκ των πυρόπληκτων δανειοληπτών θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα των δανείων, ενώ παύει οριστικά η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων (εκτός αν είσαι τράπεζα…).

Ερωτηματικά από τη στάση της κυβέρνησης

Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχτηκε το επιχείρημα που είχε προβληθεί από την πλευρά των ελληνικών αρχών περί ενισχύσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμβιβάσιμες με την εσωτερική αγορά βάσει του άρθ. 107 παρ. 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ ως ενισχύσεις για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, για αυτό και έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσει το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία της, διότι σε πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, είχε τονίσει πως το επίμαχο άρθρο 107 αναφέρει ρητά ότι οι κρατικές ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών από θεομηνίες είναι συμβατές με την εσωτερική αγορά και εξαιρούνται από τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ ο  Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε το 2014, ορίζει με σαφήνεια ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια θα πρέπει να θεωρούνται γεγονότα που συνιστούν θεομηνία, και μάλιστα με τους όρους που σχετίζονται με την επίσημη αναγνώριση από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών του χαρακτήρα του εν λόγω γεγονότος ως θεομηνίας.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει αυτό που έχει γράψει εδώ και μήνες η «Πρωινή», ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί ειδική ρύθμιση για αυτήν την κατηγορία των δανείων, τονίζοντας μάλιστα ότι ισχύει ο νόμος ΧΟυλιαράκη (!) για την ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων από τις τράπεζες.

«Η υπουργική απόφαση (υπ΄αρ. 36579/Β.1666/2007) με την οποία είχαν υπαχθεί οφειλές επιχειρήσεων των νομών Αρκαδίας, Αχαίας, Ευβοίας , Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του έτους 2007, ρύθμιζε τις οφειλές για δέκα έτη και προέβλεπε ίσης διάρκειας επιδότηση επιτοκίου. Η διάρκεια αυτή έχει παρέλθει και οι ανωτέρω διατάξεις δεν είναι πλέον σε ισχύ», σημειώνει στο τέλος της απάντησής του, οδηγώντας τις οφειλές οριστικά και αμετάκλητα στο «δόκανο» της Εφορίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος