FOLLOW US: facebook twitter

Μας έβαλε ο θεός σημάδι…

Ημερομηνία: 13-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

Για μια ακόμα φορά μέσα σε λίγες μέρες η Ηλεία βρέθηκε στο «μάτι» της νέας κακοκαιρίας με μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες

– Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης δέχθηκε πολύ ισχυρό πλήγμα με σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα


Γράφουν Ελένη Παπαδοπούλου- Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε για μια ακόμα φορά στην Ηλεία, η νέα μεγάλη κακοκαιρία που έδειξε τα «δόντια» της το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, όπου συνοδεύτηκε από σφοδρή βροχόπτωση και ανεμοθύελλα σε πολλές περιοχές του νομού, προξενώντας ζημιές κυρίως στην Πηνεία διαλύοντας το οδικό δίκτυο, σε ορεινές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στον Κάμπο με την Βάρδα να πλημμυρίζει για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Ο Αλφειός ποταμός από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε έφτασε σε οριακά επίπεδα, απειλεί ήδη τις παραποτάμιες περιοχές σε όλο το του τα μήκος, στην περιοχή του Πύργου, του δήμου Κρεστένων αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ ο Πηνειακός Λάδωνας ¨φούσκωσε’ επικίνδυνα πλημμυρίζοντας καλλιέργειες. Το σφυροκόπημα των ανέμων αλλά και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δέχθηκαν ξανά τα παράλια του δήμου Πύργου, όπως η παραλιακή ζώνη Σπιάντζας αλλά και Επιταλίου όπου η θάλασσα έφτασε μέχρι το τουριστικό περίπτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης «τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στα ορεινά και την βόρεια Ηλεία. Ειδικότερα, η ορεινή περιοχή του Ερύμανθου δέχθηκε ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχόπτωσης με τον μετεωρολογικό σταθμό στην Λαμπεία να καταγράφει περισσότερα από 140 χιλιοστά. Πάνω από 100 χιλιοστά σημειώθηκαν και στα ορεινά της νότιας Ηλείας με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ανδρίτσαινα να καταγράφει, έως τις 22:00 του Σαββάτου, 123 χιλιοστά. Την ίδια ώρα, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στα βόρεια του νομού, στο Σιμόπουλο και το Καπελέτο σημειώθηκαν 82 και 60 χιλιοστά αντίστοιχα, Πηνεία 75mm. Στις υπόλοιπες περιοχές του νομού τα ύψη βροχής κυμάνθηκαν από 26 έως 40 χιλιοστά. Όπως ήταν αναμενόμενο παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα ενταθούν τις πρωινές ώρες της Κυριακής στα κατάντη των υδατορευμάτων.» Από χθες το πρωί ο καιρός παρουσίασε πρόσκαιρη ύφεση με εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα».

Στο «πόδι» βρίσκονται δήμοι και Περιφέρεια καθώς στόχος είναι να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν «αντοχή» ποταμών και χειμάρρων και η προσπελασιμότητα των δρόμων, αλλά και να μην προκύψουν κίνδυνοι ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι , οι υπηρεσίες της ΠΔΕ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των Δήμων, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και την ΠΕ Ηλείας. Ο στόλος των μηχανημάτων της επιχειρεί ήδη σε όλα τα σημεία όπου παρίσταται ανάγκη, ενισχύοντας τις αντίστοιχες προσπάθειες των Δήμων και άλλων φορέων.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται σε κάθε σημείο που υπάρχει κίνδυνος και συνεργάζεται άψογα με τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Τα μηχανήματα είναι και θα παραμείνουν διαθέσιμα έως ότου παρέλθει ο κίνδυνος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Γ. Λέντζας: Αναγκαία η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης»

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης δέχθηκε πολύ ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία, καθώς σημειώθηκαν καταστροφές σε πάρα πολλά σημεία, τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Βάρδας ξαναπλημμύρισαν, ο δρόμος στον Άγιο Χαράλαμπο κόπηκε, ο οικισμός των Μελισσίων έχει ουσιαστικά αποκλειστεί, ενώ ζημιές καταγράφονται και στη Μέλισσα Λεχαινών, όπου το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου μαζί με κατοίκους με τα τρακτέρ τους κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Προβλήματα έχει και ένα γεφύρι της Παλαιάς Εθνικής Οδού στη Νέα Μανωλάδα, ενώ ενθαρρυντική είναι η υποχώρηση της στάθμης στον ποταμό Βέργα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο δήμος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική παρέμβαση για να επιλύσει συσσωρευμένα προβλήματα ετών, ειδάλλως σε κάθε βροχή θα συμβαίνουν τα ίδια φαινόμενα.

«Είχαμε ξανά σημαντικές καταστροφές, αλλά το παρήγορο είναι πως δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών και των παραγωγών του Κάμπου με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί η εκπόνηση μιας υδρολογικής μελέτης, που θα μας δείξει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και πόλεις. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, γιατί οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αισθητές. Πρέπει να προλάβουμε για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα, διότι το υπάρχον αποστραγγιστικό σύστημα δεν επαρκεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος