FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γ. Μαρκόπουλος απόψε στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 19-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

markopoulos-olympiaΠαρουσιάζεται το Ορατόριο του μουσικοσυνθέτη «Η λειτουργία του Ορφέα» και συναυλία με γνωστά έργα του

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα των παράλληλων με την Τελετή Αφής 8ήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας και την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, πραγματοποιείται απόψε στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για την μεγάλη προγραμματισμένη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με το έργο του «Η λειτουργία του Ορφέα» στο πρώτο μέρος και τραγούδια του από την εργογραφία του στο δεύτερο μέρος,  που θα δοθεί στην 7.30 στον υπαίθριο χώρο του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας με ελεύθερη είσοδο.

markopoulos1

Συμμετέχουν Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος), Ελένη Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνος Σκουρολιάκος (ηθοποιός) και οι ερμηνευτές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης. Ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναφερόμενος στο έργο που θα παρουσιάσει απόψε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ‘Λειτουργία του Ορφέα’ είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες. Πρόκειται για ένα Ορατόριο, προτιμώ όμως να το λέω Λειτουργία, μια Λειτουργία που εξανθρωπίζει τα στοιχεία της φύσης. Ο Ορφέας είναι το όριο του φωτός. Η Ευρυδίκη το ύδωρ.»

«Η λειτουργία του Ορφέα»  έχει σαν θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση και έχει δομηθεί στη βάση των διασωθέντων αρχαίων ορφικών ποιημάτων. Στο έργο, το οποίο είναι πλούσιο σε μελωδίες, ρυθμούς και ηχοχρώματα, η ενορχήστρωση εδραιώνει μία εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των φωνών, της χορωδίας, της ορχήστρας και του αφηγητή. Το πνευματικό της περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία αναζωογονεί το μύθο του προφήτη μουσικού Ορφέα. Η συμφωνική ορχήστρα αποτελείται από έγχορδα, πνευστά (χωρίς κόρνα και φαγκότα), άρπα, πιάνο και κρουστά, και σε ορισμένα μέρη κιθάρα, κανονάκι και λύρα. Τα αφηγηματικά μέρη συνοδεύονται κυρίως από άρπα, καθώς η πρόθεση του συνθέτη εδώ είναι η δημιουργία μίας ραψωδικής διάθεσης, ενώ σε κάποια σημεία δύο φλάουτα παίζουν μαζί, ίσως ως μια νύξη στον αρχαίο δίαυλο.
1ο μέρος
«Η λειτουργία του Ορφέα»
Από το σκοτάδι στο φως
Συμμετέχουν:
Έλενα Κελεσσίδη, Υψιφωνος
Κώστας Μαυρογένης, Βαθύφωνος
Πάνος Σκουρολιάκος, Αφηγητής
Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης | Διδασκαλία χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου
Ορχήστρα “ΠΑΛΙΝΤΟΝΟΣ ΑΡΜΟΝΙΑ”
Μουσική Προετοιμασία: Νίκος Αθανασόπουλος
Μουσική Διεύθυνση: Γιάννης Μαρκόπουλος

2ο μέρος
Στο δεύτερος μέρος της μουσικής εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μουσικά μέρη από την εργογραφία του κ. Γιάννη Μαρκόπουλου.
Συμμετέχουν:
Λάκης Χαλκιάς,
Χαράλαμπος Γαργανουράκης,
Δάφνη Ζουρνατζή
Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος