FOLLOW US: facebook twitter

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Κοινωνικός οδοστρωτήρας και εμπαιγμός των συνταξιούχων»

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:
Άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές έδειξε το στυγνό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της.Απελευθέρωσε τις απολύσεις, αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και λησμόνησε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της προς τους συνταξιούχους. Κατάργησε τη 13η σύνταξη και δεν έχει λάβει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία κανένα μέτρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αποκαλυπτική προειδοποίηση του Κλάους Ρέγκλινγκ για τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις επιβεβαίωσε την κριτική μας για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχουν που ζούν στην ανέχεια και στην ανασφάλεια σε μια περίοδο που βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο μεγαλύτερος όμως εμπαιγμός των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ αφορά στα αναδρομικά που δικαιούνται. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν τα αναδρομικά μόνο σε 1 εκατ. συνταξιούχους, αποκλείοντας 1,5 εκατ. συνταξιούχους σε αντίθεση με την απόφαση του ΣΤΕ.Επιπλέον, η κυβέρνηση μεαντισυνταγματική τροπολογία αφαίρεσε το δικαίωμα των συνταξιούχωννα προσφύγουν για τις διεκδικήσεις τους στα δικαστήρια. Ακόμη, όμως, και στους συνταξιούχους που δεσμεύθηκε να χορηγήσει τα αναδρομικά, 80.000 συνταξιούχοι είτε είδαν στις συντάξεις τους μειωμένα αναδρομικά είτε δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, ενώ είναι άγνωστο πότε τελικά θα τα λάβουν.

Τα κυβερνητικά σχέδια στοχοποιούν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και την προοπτική του προαναγγέλοντας σχέδιο νόμου έως το τέλος του έτους που θα εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στη γραμμή του σχεδίου Πισσαρίδη. Μια αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη που θα υπονομεύσει τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος και την βασική αρχή της Αλληλεγγύης των γενεών με δραματικές συνέπειες. Οι νέοι ασφαλισμένοι και οι εισφορές τους θα οδηγηθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που συνεπάγεται ρίσκο και αβεβαιότητα. Επιπλέον, η επιβολή αυτού του συστήματος θα προκαλέσει άμεσο πρόβλημα καταβολής των σημερινών επικουρικών συντάξεων και τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια, είτε θα μειωθούν οι συντάξεις, είτε το έλλειμμα θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες με αύξηση φόρων-εισφορών και περικοπή μισθών-επιδομάτων.

Στον κοινωνικό οδοστρωτήρα που επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι. Δίνουμε τη μάχη μας στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αγωνιούν για την επιχείρηση τους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους συνανθρώπους μας  που εξωθούνται στην κοινωνική περιθωριοποίηση, τους ανέργους που συνεχώς αυξάνονται, τους νέους που αναζητούν προοπτική και τους συνταξιούχους που απαιτούν σεβασμό και αξιοπρέπεια. Προβάλουμε τις προτάσεις και τη δέσμευση μας για έναν άλλο προοδευτικό δρόμο προοπτικής και δικαιοσύνης για την κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα πλήττεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος