FOLLOW US: facebook twitter

Μαριάννα Σταθοπούλου: «Ο πολιτισμός αποτελεί για εμένα μία διαρκή πρόκληση»

Ημερομηνία: 30-01-2023 | Συντάκτης:

Η Μαριάννα Σταθοπούλου, πρόεδρος του ΔΟΠΠ, στην «Πρωινή»

  • «Είναι ωραίο να διαφωνούμε, γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας»
  • «Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ευρύτερη και δεν προϋποθέτει πάντα την συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Δουλεύει αθόρυβα και μεθοδικά σε έναν τομέα γεμάτο προκλήσεις. Ο λόγος για την Μαριάννα Σταθοπούλου, πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με τη μαχητική δικηγορία, τη δραστήρια ενασχόλησή της με την πολιτική ζωή του τόπου και του Νομού γενικότερα, ενώ στο σήμερα ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, αυτό της ακαδημαϊκής καριέρας.

Η Μαριάννα Σταθοπούλου μιλά σήμερα στην «Πρωινή» για τους στόχους και τις προτεραιότητές της αλλά και για τους λόγους που δεν θα συμμετέχει ως υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κλείνοντας σχεδόν έναν χρόνο στη θέση του προέδρου του ΔΟΠΠ, νιώθετε να έχετε υλοποιήσει τους στόχους που είχατε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου. Ο πολιτισμός αποτελεί για εμένα μία διαρκή πρόκληση. Στόχος μου είναι να μπορούμε να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από κοινού στο διοικητικό συμβούλιο τις  πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Θεωρώ πάντως ότι έχουν μπει σωστές βάσεις. Αγαπώ αυτή την πόλη, στην οποία μεγάλωσα, δημιούργησα την οικογένειά μου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζετε, προέρχομαι από μία οικογένεια με παράδοση και διαρκή παρουσία στα δρώμενα του Πύργου.

Θεωρείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο στο πόστο που έχετε αναλάβει;

Θα σας απαντήσω κάπως διαφορετικά στο ερώτημά σας, απαριθμώντας ενδεικτικά κάποιες πολιτιστικές δράσεις, τις οποίες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μου : η αναδρομική έκθεση του Στάθη Σταυρόπουλου, η μεγάλη συναυλία των Stavento για την λήξη της σχολική χρονιάς, η έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε συνεργασία με το Εθνικό ίδρυμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, η συναυλία της Ζωής Τηγανούρια, η συναυλία με τα Χρώματα της Ήλιδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, οι παραστάσεις Καραγκιόζη, οι οποίες ταξίδεψαν σχεδόν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας, η στήριξη στο Port Festival, η συναυλία με τον Θάνο Ολύμπιο και τον Βασίλη Πάτσιο στην Πλατεία Ανδριάρα, οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές στο Κατάκολο και στον Πύργο, η έκδοση του λευκώματος των Θ. Λάμπρου και Κ. Αντωνόπουλου για την Αρχαία Φειά, η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους, δύο παρουσιάσεις βιβλίων και βέβαια οι πρόσφατες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Όταν ανέλαβα, οι προτεραιότητες που έθεσα, είναι εξωστρέφεια και οι συνεργασίες με φορείς και συλλογικότητες. Αυτοί οι στόχοι σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτευχθεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην συνεργασία μου με τον Δήμαρχο Πύργου κ. Αντωνακόπουλο.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας ως Προέδρου του ΔΟΠΠ; Θα μου επιτρέψετε να «δανειστώ» σχόλια που αναφέρουν ότι Πολιτισμός δεν είναι μόνο συναυλίες αλλά σειρά δράσεων… που δυστυχώς δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη.

Προφανώς και ο πολιτισμός δεν είναι μόνο συναυλίες, αλλά οι εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν διοργανωθεί κατά την διάρκεια της θητείας μου, δεν είναι μόνο συναυλίες. Θα σας πω λοιπόν ότι, προτεραιότητά μου είναι η άμεση επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Ζωγραφικής!

Γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός των Αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα καταφέρει φέτος ο ΔΟΠΠ να…ξεπεράσει τον εαυτό του και την τεράστια επιτυχία της προηγούμενης διοργάνωσης;

Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, το καρναβάλι στον Πύργο επιστρέφει. Φιλοδοξία μας να γίνει μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε και θα θέλατε να μας πείτε;

Ναι, κάτι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, το οποίο θα υλοποιηθεί με την συνεργασία  τοπικών φορέων… Όμως περισσότερες λεπτομέρειες το προσεχές χρονικό διάστημα!

Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική; Σας ενοχλεί; Την διαβάζετε;

Την κριτική την διαχωρίζω σε δύο κατηγορίες: την κριτική, η οποία ασκείται με επιχειρηματολογία και την διαβάζω πολύ προσεκτικά, όσο σκληρή και εάν είναι, και την κριτική η οποία εξαντλείται στην στείρα άρνηση και δεν με αφορά. Ξέρετε, είχα την τύχη να έχω δύο γονείς, οι οποίοι με έμαθαν να ακούω, να είμαι γενναιόδωρη (αυτό προφανώς γιατί μου έδωσαν αγάπη και ασφάλεια) και να μην εξαντλούμαι σε ανούσιες διαμάχες. Με γνώμονα λοιπόν αυτές τις αρχές πορεύομαι και χαίρομαι γιατί έχω φίλους αγαπημένους από όλους τους πολιτικούς χώρους, με τους οποίους κάνουμε πολύ ωραίες συζητήσεις, ακόμα και όταν διαφωνούμε. Και είναι ωραίο να διαφωνούμε γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας.

Οι εκλογές (εθνικές και αυτοδιοικητικές) πλησιάζουν. Έχετε αποφασίσει να κατεβείτε εκ νέου υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;  Ή μήπως σας δελεάζει η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω και της ενασχόλησής σας στο Δήμο;

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ευρύτερη και δεν προϋποθέτει πάντα την συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο. Όμως δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι ήταν εξόχως τιμητική η συμμετοχή μου στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με την Νέα Δημοκρατία. Παραμένω σταθερά προσηλωμένη στις αξίες της παράταξής μας και είναι βέβαιο ότι θα αγωνιστώ για την νίκη της στις επερχόμενες εκλογές, από όποια θέση κληθώ. Περιμένω βεβαίως να γίνουν πράξη όσα έχουν εξαγγελθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί επί δεκαετίες στον νομό μας. Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επειδή πάντα επιθυμώ να μιλώ ξεκάθαρα, έχω αποφασίσει να μην συμμετάσχω, διότι οι υποχρεώσεις μου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λόγω της διδακτορικής μου διατριβής είναι πάρα πολύ αυξημένες.

Δραστήρια δικηγόρος, με έντονη ενασχόληση με την πολιτική, σύζυγος και μητέρα και υποψήφια διδάκτωρ. Πώς έχετε καταφέρει να βρείτε την χρυσή τομή σε όλα τα παραπάνω;

Η απάντηση είναι να αγαπάς αυτό, που κάνεις και να είσαι προσηλωμένος στον στόχο. Βέβαια καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να τα καταφέρει! Τι θέλω να πω; Η στήριξη της οικογένειάς μου είναι καταλυτική και τους ευχαριστώ!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος