FOLLOW US: facebook twitter

Μαριαλένα Τσίρλη: Γυναίκα και Ελληνίδα από σήμερα η γενική γραμματέας του ΕΔΑΔ

Ημερομηνία: 02-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μία Ελληνίδα, η Μαριαλένα Τσίρλη, είναι από σήμερα 1 Δεκεμβρίου, η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).

Η 53χρονη Μαριαλένα Τσίρλη ορκίστηκε χθες και θα παραμείνει στη θέση αυτή για μια πενταετία, μετά τη λήξη της θητείας του βρετανού Ρόντρικ Λίντελ.

Η Μαριαλένα Τσίρλη κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής των Ουρσουλίνων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Schuman του Στρασβούργου.

Από το 1994 μέχρι το 1998 εργάστηκε ως νομικός στη γραμματεία της πρώην Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, υπηρέτησε στη γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 1998 μέχρι το 2004, ως προϊστάμενη τμήματος από το 2004 μέχρι το 2010 και στη συνεχεία σε άλλες θέσεις στη γραμματεία, με τελευταία εκείνη της αναπληρώτριας γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νομικός και η ίδια, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: «Πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Μαριαλένα Τσίρλη. Η ομόφωνη εκλογή της από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου τιμά τις Ελληνίδες και τη χώρα μας. Άλλη μία γυάλινη οροφή έσπασε. Καλή θητεία»!

«Μία Ελληνίδα, η Μαριαλένα Τσίρλη, έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια και της ευχόμαστε καλή θητεία στο σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει», ανέφερε σε ανάρτησή του και το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος