FOLLOW US: facebook twitter

Μαρία Καραντώνη: Καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού μέσω της άθλησης  

Ημερομηνία: 18-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Εκπαίδευση κι αθλητισμός: Ένα ταιριαστό ζευγάρι!

Γράφει η Μαρία Καραντώνη, εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος

 

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής περιόδου σημάνει συνήθως και την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές, εντός κι εκτός σχολικού πλαισίου.

Άλλωστε, είναι πασίγνωστη η ρήση των αρχαίων ημών προγόνων «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», με την οποία ήθελαν να καταδείξουν ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι άσχετη από την σωματική του.

Εκατοντάδες χρόνια μετά η ανάγκη για άθληση των νέων γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, δεδομένου ότι η νέα γενιά – «γενιά του μέσα» όπως έχει χαρακτηριστεί- ψάχνει διεξόδους από την προσκόλληση στα τάμπλετ, στα “έξυπνα” κινητά, τους υπολογιστές, των οποίων η αλόγιστη χρήση, με την ανοχή δυστυχώς των γονέων, παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Συνέπεια αυτού, τα παιδιά να μην είναι σε θέση να εκτονώσουν την επιθετικότητα και τον θυμό τους, που υποβόσκουν πίσω από την οθόνη ενός τάμπλετ, εξ’ ου και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού.

Για το λόγο αυτό η άθληση αποτελεί πλέον… μονόδρομο και μόνη διέξοδο στην κατάσταση που έχουν περιέλθει σήμερα οι νέοι.

Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι τα αθλητικά μαθήματα- αθλητική δραστηριότητα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της κακής συμπεριφοράς στο σχολείο, βοηθώντας τους νέους να διοχετεύσουν σε υγιή άμιλλά την επιθετικότητα και τον θυμό τους.

Ωθείστε, λοιπόν, τα παιδιά σας στον αθλητισμό, ώστε για να μάθουν να εκτονώνουν κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Αφήστε τα παιδιά να χάνουν…

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε, ότι μέσα από την αθλητική δραστηριότητα το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί σε ομαδικό πνεύμα, να μοιράζεται, να επικοινωνεί καλύτερα με τους συνομηλίκους του, με λίγα λόγια το παιδί κοινωνικοποιείται μέσα σ’ ένα υγιές πλαίσιο. Και το σημαντικότερο όλων είναι, ότι το παιδί μαθαίνει και να χάνει! Ναι καλά διαβάσατε… μαθαίνει να χάνει! Κι αυτό είναι ευλογία σ’ αυτές τις ηλικίες.

Σε μια εγωκεντρική κοινωνία, όπως έχει εξελιχθεί η ελληνική, και δεδομένων των ανάλογων ερεθισμάτων που προσλαμβάνουν οι νέοι από το περιβάλλον τους, αποτελεί ευχής έργον μέσω του αθλητισμού να μάθουν ότι στη ζωή δεν υπάρχει μόνο η νίκη αλλά και η ήττα!

Κατανοούν από μικρή ηλικία, να αποδέχονται τις ήττες και να τις αντιμετωπίζουν, ενώ αντιλαμβάνονται, ότι θα πρέπει να κοπιάσουν περισσότερο, να δουλέψουν πιο σκληρά αν θέλουν να βελτιωθούν και να φτάσουν στο ζητούμενο που είναι η νίκη! Ακριβώς δηλαδή ότι θα πρέπει να κάνουν καθ’ όλη την διάρκεια της μετέπειτα ενήλικης ζωής τους. Οι ήττες, άλλωστε,  είναι αυτές που οδηγούν στην ωρίμανση του ατόμου ως προσωπικότητα.

Αυτό βέβαια θα πρέπει να το κατανοήσουν και οι ενήλικες και να δώσουν το σωστό παράδειγμα στη νέα γενιά, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά βίας που έχουν διαδραματιστεί ανά διαστήματα σε αγωνιστικούς χώρους στο πλαίσιο παιδικών πρωταθλημάτων, με γονείς να καταφέρονται με άσχημο τρόπο εναντίον είτε παικτών (παιδιών δηλαδή) των αντίπαλων ομάδων είτε διαιτητών. Χειρότερο πρότυπο δεν μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας! Ακόμα κι αν αδικήθηκαν, θα πρέπει να μάθουν να το αντιμετωπίζουν. Να αντιμετωπίζουν την ήττα, όπως και την αδικία σε κόσμιο πλαίσιο. Θα πρέπει να προετοιμάζεται τα παιδιά για την ενήλικη ζωή πάνω σε υγιείς βάσεις.

Μάζευε γνώση…

Κάθε αθλητική δραστηριότητα δεν θα πρέπει όμως να είναι ξεκομμένη από την εκπαίδευση ή να την θέτει σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό γιατί σκοπός είναι ο αθλητισμός και όχι ο πρωταθλητισμός.

Άλλωστε, είναι ελάχιστοι αναλογικά αυτοί που σ’ ολόκληρο τον πλανήτη θα έχουν το χάρισμα να μετατρέψουν τον αθλητισμό σε πρωταθλητισμό και να γευτούν τα όποια οφέλη του.

Όπως έχει πει σε παλιότερη συνέντευξη του ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης, Καρλ Λιούις: «Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις να λειτουργείς ομαδικά, να εργάζεσαι σκληρά και να αφοσιώνεσαι. Όμως μην σταματάς εκεί. Μάζευε γνώση! Διάβαζε… διάβαζε… διάβαζε! Ακόμα κι αν είναι στο τάμπλετ σου. Συγκέντρωσε γνώση».

Ο μαθητής, λοιπόν, θα πρέπει κατά την διάρκεια της μαθητικής του ζωής να συνδυάσει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό, καθώς είναι δυο καταστάσεις αλληλένδετες. Ένα «ταιριαστό ζευγάρι», όπως χαρακτηρίζεται. Έχει αποδειχθεί, εξάλλου, ότι ο χρόνος συγκέντρωσης του νου των μαθητών εντός της τάξης βελτιώνεται μετά από σωματική άσκηση.

Τον αθλητισμό, για όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε και σίγουρα για πολλά περισσότερα, και την εκπαίδευση γιατί θα αποτελέσει τον «οδηγό» και το εχέγγυο της επαγγελματικής και προσωπικής ενήλικης ζωής του. Το υγιές «πάντρεμα» αυτών των δύο συμβάλλει στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης κι υγιούς προσωπικότητας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος