FOLLOW US: facebook twitter

Ο “μαραθώνιος” του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) 1983-2021

Ημερομηνία: 06-03-2021 | Συντάκτης:
Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

Ως “παλαιός των ημερών” στο χώρο της Υγείας και εκ των ταπεινών (κυριολεκτώ) “πρωταγωνιστών” της πρώτης ίδρυσης και λειτουργίας του, βλέποντας τους μεγάλους και επικίνδυνους κραδασμούς που υφίσταται λόγω της πανδημίας, αισθάνομαι την ανάγκη να πω συνοπτικά τα εξής:

  1. Το ΕΣΥ της πρώτης εφαρμογής του 1983-85.

Ξεκίνησε με ενθουσιασμό το 1983 επί ΠΑΣΟΚ με πρώτο Υπουργό Υγείας τον οραματιστή Παρασκευά Αυγερινό (που τον ξωπέταξε το κόμμα του, για να βάλει στη θέση του τον λαϊκιστή Γιώργο Γεννηματά). Είχε προηγηθεί το 1978  ένα “προΕΣΥ” σύστημα Υγείας, με τον έτερο οραματιστή Υπουργό Υγείας της ΝΔ Σπύρο Δοξιάδη (που κι αυτόν τον ξωπέταξε το κόμμα του)

  1. Μετά την πρώτη εφαρμογή το 1985 και μετέπειτα όλες οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντί να βελτιώνουν το ΕΣΎ το εκμεταλλεύτηκαν κυρίως για πελατειακούς λόγους εις βάρος της Υγείας του λαού, χωρίς να το βελτιώσουν και όσο περνούσαν τα χρόνια χειροτέρευε μέχρι που ήρθαν οι δεινοί Μνημονιακοί χρόνοι που εξαθλιώθηκε στον ύψιστο βαθμό…
  2. Ακόμη και επί Κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται θα συνέχιζε την πολιτική της αρχικής γένεσης του  ΕΣΎ παρά τις κάποιες καλές προσπάθειες για βελτίωση,  είχε βαλτώσει…
  3. Με την ανάληψη των Κυβέρνησεων της ΝΔ, και με Υπουργούς Υγείας ό,τι χειρότερο διέθετε (ιδίως στη μνημονιακή περίοδο με τους  Αδωνιδοβοριδηδες), διελύθη το σύμπαν και από πάνω ήρθε η πανδημία που βρήκε απροετοίμαστο το Σύστημα Υγείας (με ένα ανύπαρκτο Υπουργό) γι’αυτό βλέπουμε να τρίζουν ακόμη και τα θεμέλια του. Απολύθηκε Υγειονομικό προσωπικό, έκλεισαν Νοσοκομειακές Μονάδες, μπήκαν Διοικητές ημέτεροι και άσχετοι κλπ, κλπ.
  4. Και πριν λίγες μέρες και ενώ οι νεκροί από την πανδημία φτάνουν τις 7000 και τα Νοσοκομεία στενάζουν, αναγκάζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει κάποια μέτρα στη σωστή κατεύθυνση (όπως χρησιμοποίηση -αντι της αναγκαίας επίταξης-  Ιδιωτικών κλινών κλπ,) αλλά δυστυχώς  άργησε πολύ. Αντί να διορίσει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αυξήσει τις ΜΕΘ  και ΜΑΕ , αντί να αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία κλπ, περίμενε να έρθει η καταιγίδα για να ξυπνήσει….
  5. Και έρχεται σε αυτή τη φάση της κορύφωσης του δράματος, και βγαίνει ο πρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγείλει το ΝΕΟ ΕΣΥ όπως το ονομάτισε με τολμηρά μέτρα εξυγίανσης…

Προσωπικά, έχοντας την αγωνιστική (και δημιουργική για την εποχή μου) εμπειρία του παρελθόντος και τον “πόνο” δια βίου για την βελτίωση της Υγείας του λαού μας, ακούγοντας τις εξαγγελίες  χάρηκα γιατί είναι σωστά δομημένες στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις για την εφαρμογή τους….

Ιδωμεν.

Έχοντας την πικρή εμπειρία του 1985, κρατώ μικρό καλάθι…. Όμως, εκ χαρακτήρος αισιόδοξος και ρομαντικός ελπίζω…

Η εικόνα όμως που συνοδεύω τις σκέψεις μου, αποπνέει αυτή την Ελπίδα!!…

*Γιατρός

Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ την εποχή έναρξης του ΕΣΥ (1976-83, διαφωνήσας και αποχωρήσας πολιτικά έκτοτε)

Πρόεδρος των Γιατρών ΙΚΑ (1978-82)

Πρόεδρος του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Νοσοκομείου (1982-83)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος