FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Μάκης Ζαχαρόπουλος: «Ο Πύργος δεν έχει τουριστική συνείδηση»

Ημερομηνία: 26-10-2020 | Συντάκτης:
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου αναλύει στην «Πρωινή» τους λόγους της χρόνιας υστέρησης και πώς θα επιτευχθεί η ανακάμψη

Για όλους και για όλα μιλάει στην «Πρωινή» ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο τουριστικής ανάκαμψης για τη μετα-covid εποχή, σημειώνοντας ότι και πριν από την πανδημία η πόλη παρέμενε σε τουριστική υστέρηση.

Ποιες είναι οι προοπτικές του τουρισμού στον δήμο Πύργου, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι;

Ουσιαστικά βάλαμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Είχαμε μια μικρή αναλαμπή για 20-25 μέρες μόνο τον Αύγουστο, με πληρότητα 50%. Πλέον κινούμαστε σε πληρότητες του 15-20%. Συνολικά το εξάμηνο η πτώση είναι στο 60-70%. Ο χειμώνας Θα είναι δύσκολος γιατί είναι αχαρτογράφητα τα δεδομένα της πανδημίας και ένα δεύτερο lockdown θα είναι δραματικό. Η διαφαινόμενη αναβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους θα έχει δραματικές συνέπειες για μας, γιατί γίνεται σε μια περίοδο που τα ξενοδοχεία του δήμου δεν έχουν καθόλου δουλειά. Πιστεύω ότι αν το Φεστιβάλ αποκτήσει μόνιμο δικό του χώρο, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ γιατί θα υπάρχουν διανυκτερεύσεις -έστω και λιγότερες- καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συγχρόνως θα αναδεικνύεται ο Πύργος του σε πάρα πολλούς επισκέπτες.

Ποια είναι κατάσταση που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο του Πύργου;

Δυστυχώς την τελευταία τριετία, από τα επτά ξενοδοχεία μέσα στον Πύργο έχουν μείνει τέσσερα, γιατί τα τρία μεγαλύτερα ήδη έκλεισαν. Αυτό δείχνει την αδυναμία του δήμου Πύργου να προσελκύσει επισκέπτες. Δυστυχώς είμαστε όλοι οι συνάδελφοι πολύ ανήσυχοι. Με την αλλαγή του καταστατικού που κάναμε, μετατραπήκαμε σε Ένωση Ξενοδοχείων & Λοιπών Καταλυμάτων, ώστε αποκτήσουμε μεγαλύτερη δύναμη.

Γιατί ο Πύργος δεν ακολούθησε το μεγάλο τουριστικό ρεύμα των προηγούμενων ετών;

Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη περιφερειακών υποδομών όπως το τρένο και ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Το δεύτερο είναι οι υποδομές μέσα στην πόλη, οι οποίες είναι σε άθλια κατάσταση εδώ και χρόνια, όπως το κολυμβητήριο, η έλλειψη ενός σύγχρονου Μουσείου, το Λαογραφικό Μουσείο δυστυχώς εκεί που είναι δεν είναι εύκολο επισκέψιμο, και το τρίτο και κυριότερο είναι δυστυχώς η προβολή του δήμου Πύργου προς όλα τα κανάλια επικοινωνίας σαν τουριστικός προορισμός. Κάτι τέτοιο είναι άφαντο, αφού δεν υπάρχει καν ιστοσελίδα του δήμου που να προβάλει κάποια πράγματα.

Υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Πύργου;

Τον περασμένο Μάρτιο ενημερώθηκα για τη σύσταση τουριστικής επιτροπής στον Πύργο, η οποία θα συνεδρίαζε εντός τριών ημερών και με καλούσαν να διαβάσω 25 σελίδες, όπου παρουσιαζόταν το master plan  του δήμου, συνολικής αξίας 84.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Ανέφερα ότι δεν γίνεται να αποφασίσουμε σε τρεις μέρες για κάτι τόσο σημαντικό, ωστόσο μου είπαν ότι έπρεπε να το υποβάλουν άμεσα στον ΕΟΤ. Από τότε η τουριστική επιτροπή συνεδρίασε μόνο μία φορά, τον Απρίλιο, με παράκληση δική μου για να μας βοηθήσει ο δήμος Πύργου σε κάποια μέτρα για την πανδημία. Τίποτα από αυτά δεν έγινε και σε τίποτα δεν μου απάντησαν. Έχουν περάσει επτά μήνες και δεν έχω καμία ενημέρωση για την υλοποίηση του master plan. Έχω ειδοποιήσει τον νέο πρόεδρο κ. Μεσσαλά, ο οποίος έδειξε διάθεση και μου ζήτησε περίπου 20 ημέρες περιθώριο για να αποκτήσει πλήρη εικόνα και να συναντηθούμε.

Με την Περιφέρεια υπάρχει συνεργασία;

Είναι θετικό το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, παρότι έχει κάποιες ατέλειες, όμως στην προβολή η κατάσταση παραμένει χλομή όπως και με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Δεν έχει γίνει κάτι και έχει περάσει ένας χρόνος. Έκανα παράκληση προς τον κ. Φαρμάκη από τα τέλη Μαρτίου για επιθετική προβολή για το καλοκαίρι, γιατί πίστευα ότι δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα στην Ηλεία. Τελικά, το μόνο που έγινε ήταν 1η Αυγούστου να μας καλέσει ο κ. Κοροβέσης και να μας δείξει ένα βίντεο του 1,5 λεπτού, το οποίο δείχνει 5-6 σημεία από όλη την Περιφέρεια και από τον Πύργο δεν δείχνει το παραμικρό. Εναντιώθηκα τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί 1η Αυγούστου να μας λένε για επιθετική προβολή της περιφέρειας όταν το καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει.

Από την πλευρά των ξενοδόχων έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών;

Τα ξενοδοχεία στον δήμο Πύργου είναι κατά πλειοψηφία δύο αστέρων. Όλοι οι συνάδελφοι επαγγελματίες με ιδία χρηματοδότηση από την τσέπη τους όσο μπορούν έχουν ανακαινίσει και έχουν εκσυγχρονίσει τα ξενοδοχεία τους μέχρι έναν ορισμένο βαθμό. Δυστυχώς η τουριστική κίνηση και η προοπτική ανάπτυξης στον δήμο Πύργου είναι εμπόδιο για μεγάλες αλλαγές. Μια μεγάλη επένδυση,  θα μπορούσε να κάνει κάποιος καινούργιος ή υφιστάμενος συνάδελφος, ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο με το μερίδιο τουρισμού που έχει ο Πύργος και γενικά η Ηλεία.

Έχει τουριστικά «όπλα» ο Πύργος για να διεκδικήσει μεγαλύτερο τουριστικό μερίδιο;

Ο Πύργος πρέπει να βασιστεί στην ιστορία του, στην ιστορία της σταφίδας, του κρασιού, του τρένου, των μεγάλων ανθρώπων της πολιτικής και του πολιτισμού, να τους αναδείξει σε ένα σύγχρονο Μουσείο Ιστορίας Πόλης και μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο, το ήδη υπάρχον μουσείο και με μια ανακαίνιση στο θέατρο Απόλλων, να βελτιώσει αισθητά την εικόνα του. Επίσης,  μπορεί να μην είναι παραθαλάσσια η πόλη, αλλά οι παραλίες ξεκινούν από τα 3-4 χλμ που είναι η Σπιάτζα και στο όριο των 10-12 χλμ υπάρχουν πανέμορφες παραλίες με πολύ καλές εγκαταστάσεις καλοκαιρινές και εστιατόρια και ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο και όχι να περιμένουν οι συνάδελφοι ένα μήνα μόνο. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η εξωστρέφεια. Πρώτα πρέπει να προβάλουμε αυτά που έχουμε για να βγάλουμε συμπέρασμα ότι δεν μας θέλει ο επισκέπτης. Πάντα έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει δρόμος  και τρένο,  αλλά αν υπήρχαν κάποια κτίρια υποδομής μέσα στον Πύργο που να αναδεικνύουν την ιστορία του, ακόμα και με αυτόν τον άθλιο δρόμο η επισκεψιμότητα θα ήταν μεγαλύτερη. Πρέπει δυστυχώς και η δημοτική αρχή και εμείς και όλοι οι πολίτες να αποκτήσουμε τουριστική νοοτροπία και συνείδηση, να μην ακούμε τουρισμό και να γελάμε. Ο τουρισμός είναι βασική έννοια την οποία μπορείς να την αποκτήσεις με απλά πράγματα.

Ποια είναι η πρότασή σας για την τουριστική ανάκαμψη;

Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο μηδέν στην Ηλεία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μετα-πανδημία εποχή. Το αμέσως προσεχές διάστημα έχω σκοπό να μιλήσουμε με τους δύο συνάδελφους προέδρους, τον κ. Τυλιγάδα και τον κ. Μαυροπούλου. Πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας αυτόνομος οργανισμός τουριστικής προβολής της Ηλείας, στον οποίο να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και με συνεργασία και οργανωμένα να προχωρήσουμε ζητώντας τη συνδρομή ανθρώπων επιστημονικά καταρτισμένων για τον τουρισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος