FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ο Μοσχοβισί απάντησε στους καταστροφολόγους

Ημερομηνία: 01-03-2019 | Συντάκτης:

Ενώπιον του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσχοβισί, μίλησε χτες στη Βουλή, ως γενικός εισηγητής,ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, σε ειδική συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής με τη συμμετοχή των υπουργών Ε. Τσακαλώτου και Σίας Αναγνωστοπούλου.

«Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία» σημείωσε ο Μάκης Μπαλαούρας «καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και προχωράει στην ανασυγκρότηση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, προωθώντας ταυτόχρονα αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στα λόγια του Επιτρόπου Π.Μοσχοβισί ο οποίος μιλώντας προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι «η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χτες δείχνει σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς των μεταρρυθμίσεων», ο Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι «ο Επίτροπος απάντησε στους καταστροφολόγους των κομμάτων και των ΜΜΕ».

«Η παρουσία του ΠιέρΜοσκοβισί στη Βουλή των Ελλήνων», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, «αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνον για μια αποτίμηση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας αλλά και για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρώπης». Για τα ζητήματα αυτά, είπε, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και θεσμών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας διακυβέρνησης στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχε.

Να τολμήσει η Ευρώπη να επανέλθει στα κοινωνικά προτάγματα

Η πρώτη προτεραιότητα που αναδείχτηκε από τις συζητήσεις αυτές, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει να επιστρέψει στις πολιτικές εκείνες που διαμόρφωσαν τον πυρήνα των κοινωνικών  προταγμάτων, δηλαδή τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. «Ωστόσο, η Ευρώπη διστάζει να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαία για τη φορολογική και οικονομική δικαιοσύνη, για τη φορολόγηση των κολοσσών της τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να ενισχύσει το κοινωνικό χαρακτήρα των βασικών αγαθών».

Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα…

«Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν ήταν μόνο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Η διακυβέρνηση της Αριστεράς δεν ήταν μόνο αποτελεσματική, ήταν και πρωτοπόρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα βήματα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους», υπογράμμισε ο Μάκης Μπαλαούρας.

«Τα πρώτα βήματα που έγιναν από την στιγμή της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, ήταν η επαναφορά των ΣΣΕ, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 11% μετά από 10 χρόνια η μείωση των φόρων για την πραγματική οικονομία και η θέσπιση μιας σειράς κοινωνικών μέτρων, όπως είναι οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού αγαθού της στέγης».

….και ο αναπτυξιακός τους αντίκτυπος

«Όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι αντιαναπτυξιακά, όπως κινδυνολογεί η δεξιά αντιπολίτευση. Όπως σημείωσε και η Κομισιόν στην έκθεση της, είναι απολύτως αναπτυξιακά αν λάβει υπόψη του κανείς, συνδυαστικά με αυτά, τη μείωση της ανεργίας στο 18,5%, την αύξηση του ΑΕΠ για τρίτη συνεχή χρονιά και με ρυθμό άνω του 2%, τη διαρκή επίτευξη των στόχων σε σχέση με την δημοσιονομική πορεία, την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος που παράγει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», κατέληξε ο Μάκης Μπαλαούρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος