FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ήταν καθήκον μου να συνδράμω στη λύση για τα πυρόπληκτα

Ημερομηνία: 17-01-2019 | Συντάκτης:

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, (ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018), δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα των πυρόπληκτων επιχειρηματικών δανείων, που διαθέτουν εγγυήσεις  του Ελληνικού ∆ηµοσίου και τα οποία τόσα χρόνια έχει ταλαιπωρήσει τους επιχειρηματίες της Ηλείας.

Όπως τόσοι επιχειρηματίες της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Εύβοιας και της Αχαΐας, γνωρίζουν, η εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου που τους δόθηκε το 2007 ως προνομιακή παροχή  για να ανακάμψουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς, με την έλευση της κρίσης κατάντησε βρόχος. Κατάντησε βρόχος καταρχήν γιατί τα επιτόκια αυτών των δανείων εκτινάχθηκαν μέχρι και το 12%, με αποτέλεσμα το δανειακό κεφάλαιο που χρωστούσαν οι εν λόγω επαγγελματίες και επιχειρήσεις, παρά τις μερικές πληρωμές τόκων που έκαναν, να εκτιναχθεί αυξητικά στο 50% ως 100% του αρχικού δανεισμού. Αλλά και γιατί, οι γενικότερες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες τις οποίες βίωνε τόσα χρόνια η χώρα, είχαν ως συνέπεια τη συρρίκνωση του τζίρου και των κερδών για τους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Κι ενώ από κάποια στιγμή και μετά, μέσα στην κρίση, έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και οι τράπεζες άρχισαν να αποδέχονται τη ρύθμιση κάποιων δανείων, στη συνέχεια, δε, από το 2016 και μετά, θεσπίστηκε και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ειδικά για όσους επιχειρηματίες είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ο βρόχος έσφιγγε όλο και περισσότερο, διότι οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ως μέσο εκβιασμού προς τους δανειολήπτες και κατέληγαν να ζητούν πίσω όλο τους το κεφάλαιο – που διπλασιαστεί – εφάπαξ και μετρητοίς!

Με δεδομένο λοιπόν το αδιέξοδο στο οποίο είχαν βρεθεί ειδικώς οι επιχειρηματίες της Ηλείας που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το Επιμελητήριο Ηλείας διεκδικούσε συνεχώς, εδώ και 4 χρόνια, μια νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα. Στις 14 Μαΐου 2018, έφερα το θέμα στη Βουλή και με Ερώτηση μου προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζήτησα να ανοίξει ο δρόμος ώστε να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα κόκκινα πυρόπληκτα δάνεια. Τον τελευταίο χρόνο, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης όταν ζήτησα από το Επιμελητήριο Ηλείας, και ανταποκρίθηκε ο αντιπρόεδρός του κ. Λεβέντης, να υποβάλλει τροπολογία με αιτιολογική έκθεση, ώστε να μην συνιστά η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τροχοπέδη σε αιτήματα ρύθμισης τέτοιων δανείων από τις Τράπεζες.

Θεώρησα καθήκον μου, ως Βουλευτής Ηλείας, να συνδράμω με συναντήσεις με όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στη θετική κατάληξη της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι τις προσπάθειές μου αναγνωρίζει το Επιμελητήριο Ηλείας, αλλά και άλλοι φορείς από όλους τους πυρόπληκτους Νομούς. Στο κλείσιμο του 2018, η κοινή προσπάθειά μας, του Επιμελητηρίου Ηλείας, και δική μου, απέδωσε καρπούς, με την υιοθέτηση μιας απόφασης που ξεμπλοκάρει επιτέλους τις ρυθμίσεις των πυρόπληκτων δανείων.

Με την απόφαση αυτή, οι δανειολήπτες των πυρόπληκτων δανείων θα μπορούν στο εξής να προσέρχονται στις τράπεζες για να ρυθμίζουν ή να προσφύγουν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και για (κόκκινα και ενήμερα) δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς οι τράπεζες να έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη των εγγυήσεων του Δημοσίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος