FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Άργησες Κώστα Τζαβάρα για το φράγμα Πηνειού – Έχει λυθεί από11/6/2019

Ημερομηνία: 17-10-2019 | Συντάκτης:

Ο Κώστας Τζαβάρας έγραψε τις προάλλες άρθρο με τίτλο «Ανεπίτρεπτη η επέκταση της διώρυγας του φράγματος Πηνειού στην Αχαΐα αν δεν αρδευτεί πρώτα η πεδιάδα της βόρειας Ηλείας».

Έχει απόλυτα δίκιο να εξεγείρεταισχολιάζοντας  την «απόφαση συγκρότησης Παναχαϊκού Μετώπου από το ΔΣ Δυτικής Αχαΐας για την επέκταση της διώρυγας του φράγματος στην Αχαΐα, με στόχο να αρδευτούν οι αγροτικές εκτάσεις της Δυτικής Αχαΐας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η άρδευση της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ηλείας».

Επειδή γνωρίζω τον Κ. Τζαβάρα και τον εκτιμώ, πιστεύω ότι δε παραποίησε εσκεμμένατην αλήθεια. Μάλλον έκανε λάθος πέφτοντας θύμα κακόβουλων πληροφοριών…

Ιστορικό:

Πράγματι, το Παναχαϊκό Μέτωπο και το ΔΣ Δυτικής Αχαΐας πίεσαν (ή και παραπλάνησαν, θα έλεγα) την τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την επέκταση της διώρυγας του φράγματος Πηνειού στην Αχαΐα, προκηρύσσοντας το 2017 μελέτη για την επέκταση της κεντρικής διώρυγας προς την Αχαΐα. Όμως από εδώ και πέρα σταματά η αλήθεια και αρχίζει η (αθέλητη;) διαστρέβλωση.

Στις 10 Ιουνίου ενημέρωσα με άρθρο μου με τον τίτλο «Σε νέα εποχή το φράγμα Πηνειού και έργα τ. Δήμου Ωλένης»τους πολίτες της Ηλείας ότι μετά από συνεχείς προσπάθειες,ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζηςαποδέχτηκεότι πρέπει να προηγηθεί η χρηματοδότηση μελέτης  για το φράγμα Πηνειού.Όμως υπήρχε ένα, σχεδόν, ανυπέρβλητο πρόβλημα, γιατί  δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια, επειδή είχαν καλυφθεί, από παλιά,σε άλλα έργα. Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Δραγασάκης έδειξε ενδιαφέρον και με βοήθεια του Υπουργείου εντόπισα πολλά έργα που παρέμειναν επί χρόνια εν υπνώσει, που κατακρατούσαν εκατομμύρια €.

Τελικά, η όλη προσπάθεια επέφερε καρπούς.

Βάλαμε σε νέα εποχή το φράγμα Πηνειού

Το Υποδομών απένταξε τα «εν υπνώσει» έργα και στη συνέχειαεκδόθηκε η Απόφαση του Υπ. Οικονομίας (977 11/6/2019)για χρηματοδότησητης μελέτης για το Φράγμα Πηνειού (και της Ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης)με συνολικό Προϋπολογισμό 3.500.000 €!

Αντικείμενο της Απόφασης και του Τεχνικού Δελτίου,είναι η εκπόνηση οριστικής μελέτης  για την κατασκευή έργων στο φράγμα Πηνειού με σκοπό την ανακαίνισή του, την ανάδειξή του και την ασφάλιση του.

Πιο συγκεκριμένα:

Το φράγμα Πηνειού,στα 50 χρόνια ζωής του, εγκαταλείφτηκεμεσοβαρά προβλήματα λειτουργίαςαπό τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτες και εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του φράγματος. Παράλληλα στα δίκτυα άρδευσης θα μελετηθεί η υπογειοποίησή τους ώστε να μειωθούν δραστικά οι απώλειες νερού και να βελτιωθούν οι τρόποι άρδευσης.

Επομένως, μετά τον παραπάνω σχεδιασμό, η περίσσεια νερού από την εξοικονόμηση του θα δώσει και τη δυνατότητα άρδευσης της Αχαΐας.

Για την ανάδειξη της περιοχής της λίμνης θα μελετηθούν σοβαρές παρεμβάσεις:

-χώροι τουριστικών καταλυμάτων και αναψυχής

-εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού-άθληση-διαμονή

-γειτνιαζόντων αρχαιολογικών χώρων π.χ. Αρχαία Ήλιδα

-οροπέδιο Φολόης

-δημιουργία παραλίμνιου δρόμου

-ενίσχυση χλωρίδας-πανίδας περιοχής.

-αξιοποίηση των 300 χιλιομέτρων δικτύου πράσινων μονοπατιών, για περιπατητές-ποδηλάτες.

Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα της Ηλείας

Επομένως, Κώστα Τζαβάρα δεν έχεις καθόλου δίκιο, για δήθεν εγκατάλειψη Ηλείας υπέρ Αχαΐας, από ΣΥΡΙΖΑ(που ορισμένα έντυπα τα αναμασούν χωρίς να τα διερευνήσουν και χωρίς να διαβάζουν, έστω και από άλλα έντυπα, την ενημέρωσημου τον Ιούνιο !), ούτε βέβαια και για τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς, όπως ότι προασπίζεις «τα συμφέροντα του ηλειακού λαού απέναντι σε πολιτικά δόλιες και ανήθικες ενέργειες», προφανώς εννοώντας κυβέρνηση-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν φωτογραφίζεις τους συμμάχους σας, του ΠΑΣΟΚ, που για 41 χρόνια μαζί στήσατε το πελατειακό κράτος, παρατήσατε τα αναγκαία ζωτικά έργα και τελικά βουλιάξατε σε βαθιά κρίση τη χώρα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση οι κακόβουλες πληροφορίες να προέρχονται από το υπουργείο του κ. Καραμανλή, προκειμένου να ανασταλεί το έργο του φράγματος, όπως ο δρόμος Πάτρας-Πύργος….

Αλλά κι εδώ θα αντιδράσουν οι Δήμοι, κυρίως του κάμπου…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος